Mäklare varnas efter bostadsrättsaffär

Fastighetsmäklaren Edyta Hammar som är verksam i bland annat Vimmerby och Hultsfred tilldelas en varning för att hon sålt en bostadsrätt i en förening där hennes mäklarföretag är medlem och har en lokal.

Fastighetsmäklaren Edyta Hammar sålde en lägenhet i en bostadsrättsförening där hennes företag äger en butikslokal. För det tilldelas hon nu en varning.

Fastighetsmäklaren Edyta Hammar sålde en lägenhet i en bostadsrättsförening där hennes företag äger en butikslokal. För det tilldelas hon nu en varning.

Foto: Elin E Elmström

Hultsfred2020-10-19 17:45

–Det här har inte prövats tidigare och jag kände inte till det här alls, men rätt ska vara rätt och jag kan tycka att det är bra för vi ska ju följa regler och normer, säger Edyta Hammar.

Det var tidigare i år som hon åtog sig ett försäljningsuppdrag av en bostad i en bostadsrättsförening i Hultsfreds kommun. I samma förening äger hennes mäklarföretag en lokal som man använder som kontor och arbetsplats för sin verksamhet i Hultsfreds kommun. 

Företaget har haft lokalen sen 2015 och det är också företaget och inte hon personligen som är medlem i den aktuella bostadsrättföreningen.

– Det var därför jag inte visste att det här kunde vara en felaktighet, och hade jag vetat om det hade jag aldrig sålt någon lägenhet i samma förening där vi sitter, säger hon.

Efter en anonym anmälan har Fastighetsmäklarinspektionens disciplinnämnd gått igenom ärendet. Trots att det är hennes bolag som är medlem i föreningen och att hon inte haft något uppdrag eller engagerat sig i föreningen anser disciplinnämnden att det fanns en risk att hon i samband med affären kunde ta andra än en rent yrkesmässig hänsyn. Därmed utfärdar nämnden en varning till henne.

Kommer det här at påverka din verksamhet på något sätt?

– Nej, det tror jag inte. Det är bra att vi har en myndighet som granskar och kollar oss och förhoppningsvis kan även andra lära sig av det misstag som faller på mig den här gången.

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!