Målillaborna får chans tycka till om försköning

Tom Birgersson på Hagelsrums Biogas har mött kritikerna, som inte gillar utseendet på biogasförrådet. Tillsammans ska de satsa på en försköning. Med hjälp av Målillaborna.

Tom Birgersson, projektledare på Hagelsrums biogas, (längst tv) träffade Jan Karlsson, Håkan Ankarberg, Inge Adolfsson, Kent Karlsson, Göran Lundh och Anders Dahlström för att tillsammans komma fram till hur man kan försköna den stora väggen på biogasförrådet, som vetter mot Coop.

Tom Birgersson, projektledare på Hagelsrums biogas, (längst tv) träffade Jan Karlsson, Håkan Ankarberg, Inge Adolfsson, Kent Karlsson, Göran Lundh och Anders Dahlström för att tillsammans komma fram till hur man kan försköna den stora väggen på biogasförrådet, som vetter mot Coop.

Foto: Charlotte Madestam

Målilla2021-09-19 08:00


Målillaborna är inte nöjda med utformningen av biogasförrådet, där det så här långt tonar upp sig i ensamt majestät på handelsområdet.

– Det är främst den stora ytan mot Coop vi tycker man kan göra något åt, för att göra förrådet finare och "trolla" bort känslan av att det är en stor koloss, säger Jan Karlsson i samhällsföreningen.

– Den andra sidan mot Vetlandavägen kanske blir bättre per automatik med lite växtlighet när gång- och cykelvägen byggs.

Nu är det just inte mycket att göra åt placeringen, som Tom Birgersson underströk. Tomten ser ut som den gör och det behövs någonstans att ställa gasflaken.

– Det billigaste och snabbaste hade varit att slänga upp ett Gunnebostängsel med taggtråd runt, för vi ville bygga bort flaken, helst så det ljuddämpar lite, och då föll det sig naturligt att fortsätta med samma panel som på pumpön. Och det är ändå en ganska stor kostnad, det är många tusen löpmeter panel som målats.

Hur ser du på kritiken på utformningen?

– Vi har tittat på andra biogasmackar i Sverige och tog fram den här designen som vi tänkte skulle tilltala och se lite annorlunda ut än en vanlig bensinmack. Men smaken är som baken, säger Tom med glimten i ögat  

Han är med på idén att göra något av ytan mot Coop. Båda parter uppskattar samarbetet som just inletts. 

– Att kunna samarbeta är en styrka på en liten ort, säger Kent Karlsson. Vi har stöttat biogassatsningen från allra första början, nu känner vi att vi blir lyssnade på när vi framför våra åsikter.

Nyligen när parterna träffades flödade idéerna och gemensamt landade man i att det ska sättas upp en informationsskylt på väggen som beskriver processen med att framställa biogas. Något i stil med "från ko till bil". Och med lampor övertill som lyser upp lite snyggt.

En annan idé var att plantera träd eller buskar, det skulle både rama in lite bättre och inte få planket att framstå som så maffigt. Men det är en svårare lösning, som kräver att man blandar in en tredje part, markägaren.

– En informationstavla löser vi lite smidigt, så vi får börja där, säger Tom Birgersson.

Och där kommer Målillaborna in i bilden. Tanken är att samhällsföreningen ska gå ut med olika förslag på skyltar, så får invånarna rösta fram sin favorit.

– Vi bör kunna ha förslagen framme under hösten, så kan vi ha ett beslut kanske kring jul, säger Kent Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!