"Man orkar inte äta hur mycket äppelkaka som helst"

Efter 40 år som präst stundar arbete för Fredrik Lennman som i mitten av september slår upp dörrarna till Mjölkviks Musteri.

Efter förra årets skrala äppelskörd står Fredrik Lennman nu redo att sätta press på årets äpplen. "Det viktigaste är att ta tillvara på allting", säger han.

Efter förra årets skrala äppelskörd står Fredrik Lennman nu redo att sätta press på årets äpplen. "Det viktigaste är att ta tillvara på allting", säger han.

Foto: Martina Gradian

Kisa2020-09-14 14:00

– Nu är jag pensionär så nu har jag tid, skrattar han. 

För två år sedan köptes maskinerna. Förra årets skrala äppelskörd gjorde att mustningen uteblev och att tiden kunde läggas på att rusta upp lokalerna ytterligare.

– I år finns det mängder med äpplen och nu börjar de bli mogna och falla av, och folk tänker ”vad ska vi göra av allting”? Man orkar inte äta hur mycket äppelkaka som helst, säger han. 

Konkurrensen bekommer honom inte, det viktigaste är att äpplena tas tillvara.

– Många åker ju till stora musterier och lämnar in sina äpplen och får värdecheckar till en butik. Jag tror det är viktigt att man får tillbaka sin egen must, säger han. 

Han berättar att 2018 års första kund kom med 75 kilo frukt, och fick tillbaka 60 liter must. Hur mycket must det blir beror på hur saftiga äpplena är. Sommarfrukt är inte bra att musta, den är för mjölig.

– Då far allting ut i lokalen istället, säger han. 

Höst- och vinteräpplen ska det vara, med fast fruktkött. 

– Och blandar man in vildäpplen får man lite syra, berättar Lennman.  

Via telefon eller mejl bokar man tid för inlämning av sina äpplen. Äpplena krossas, pressas och pastöriseras, och förpackas i bag-in-box. Man kan också köpa råsaft. 

– Men om man hettar upp den så håller den i flera år, och så slipper man konserveringsmedel, förklarar Lennman. 

Den kletiga massa som blir kvar av de pressade äpplena återvinns på gården.

– Det får grisarna. Det gäller att ta vara på allt, berättar han. 

Fredrik Lennman bjuder reportern på ett glas. Musten i boxen är från 2018, men smakar nypressat. "Hemma har vi två boxar kvar, man har snålat lite nu på slutet", säger han.
Fredrik Lennman bjuder reportern på ett glas. Musten i boxen är från 2018, men smakar nypressat. "Hemma har vi två boxar kvar, man har snålat lite nu på slutet", säger han.
Karta: Lillvalla Mjölkviks Gårdar AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!