Många bollar i luften för Teurnberg inför Målillas GP

Om två veckor är det dags för Målillas Grand Prix i speedway. För Mikael Teurnberg, som är med och ansvarar för tävlingen, är det fullt upp varje dag för att få ihop allt. "Det är speedway dygnet runt i huvudet", säger han.

Mikael Teurnberg har fullt upp inför GP-serien som kommer till Målilla den 14 augusti.

Mikael Teurnberg har fullt upp inför GP-serien som kommer till Målilla den 14 augusti.

Foto: Magnus Strömsten/Arkiv/Montage

Speedway2021-07-31 18:30

Dackarna är mitt inne i den svenska säsongen och fajtas om topplaceringarna. Därtill rullar Grand Prix-serien på i rask takt och den 14 augusti kommer den till Målilla.

Mikael Teurnberg är inte bara lagledare för Dackarna. Han är även en form av GP-koordinator för arrangemanget i Målilla och samtidigt expertkommentator på tv för alla GP-tävlingar. Och med exakt två veckor kvar till den stora tävlingen i Målilla är det givetvis mycket som ska falla på plats. 

– Det blir mitt första GP-år i Målilla, så det är roligt. Det är mycket som ska sätta sig men samtidigt så är det bra uppstyrt i Målilla eftersom de gjort det i så många år. Det är många människor som är med och det är en stor organisation här, säger Teurnberg.

Hur är det att kombinera rollen som lagledare, experkommentator och GP-ansvarig?

– Tufft, haha. Nej, men det är speedway dygnet runt i huvudet under den här perioden. Det finns hela tiden någonting att göra, men jag gillar det.

Deltävlingen i Målilla blir den enda som körs i Sverige det här året. Intresset är därför stort, även om upplägget skiljer sig en del från tidigare.

– Ja, det blir bara ett endagarsarrangemang i år, så det blir ingen träning på fredagen. Allt händer på lördagen. Vi kommer inte heller att ha ett festivalområde, utan istället har vi fått tillåtelse att öppna arenan en timme tidigare. Då kommer vi försöka ha någon form av musik och underhållning nere på banan, förklarar Mikael Teurnberg. 

Han fortsätter:

– Men vi ser redan nu att det är ett högt tryck på biljetterna. Vi har släppt 3000 biljetter, men vi tittar på att öppna upp arenan ytterligare. Det är framförallt grässlänten som vi kikar på, där man kanske kan släppa in ett 100-tal åskådare till på anvisad plats på gräset. Ett beslut om det ska tas i augusti.

Hur ser intresset ut från utländska speedway-fans?

– Det blir inte så mycket tillresta fans från utlandet. Vi ska komma ihåg att det blir det tredje GP:t på tre veckor, så fans från Tyskland, Polen och Danmark väljer nog att åka till de polska GP-tävlingarna istället. Det vi kan se är att det mest är svenska fans från överallt i Sverige som söker sig till Målilla. Det beror säkert på att Målillas GP är det enda som körs i Sverige i år och många är sugna på att få se speedway i världsklass. Att Janowski (kör för Dackarna i Sverige, reds.anm) är med i toppen av GP-serien har också bidragit till biljettförsäljningen, tror jag.

Den klassiska festen som brukar hållas efter GP-tävlingen kommer av förklarliga skäl inte att arrangeras i år. Däremot kommer Skrotfrag Arena att hållas öppen efter midnatt.

– Restaurangen kommer att vara öppen till klockan 01 på natten och vi kommer försöka ha lite musik där. Alla måste givetvis sitta på sina platser då också.

Ur ett förarperspektiv är det också en del som skiljer sig. 

– Ja, det blir mer som en seriematch nu när det inte är någon träning dagen innan. Förarna kommer inte komma till arenan förrän vid 15-tiden på lördagen.

Dackefansen kan glädjas åt att Dackarna har tre förare som är med i GP-serien. Maciej Janowski, Jason Doyle och så det färska nyförvärvet Tai Woffinden. Mikael Teurnberg är givetvis nöjd med att ha lyckats landa ännu en världsförare till sitt lag.

– Tai ringde mig förra torsdagen och när han ringer så lyssnar man, så klart. Sen gick det ganska fort. Även om det kom lite plötsligt så var det ingen stress, utan vi lyckades komma överens och lösa allt. Han kommer inte kunna åka alla tävlingar, men han kommer definitivt att vara med framöver. Det gäller att vara på tårna och göra allt man kan i ligan, för det är väldigt bra lag som är med, avslutar Teurnberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!