Många faror för fyrbenta under julen

Julgranskulor, paketsnören och chokladaskar. Det är tre av många saker som kan vara farliga för hundar och katter i juletid.

Västgötaspetsen Larry vet att choklad inte är något för honom, men alla hundar vet inte det, så man måste hålla sådant borta från dem.

Västgötaspetsen Larry vet att choklad inte är något för honom, men alla hundar vet inte det, så man måste hålla sådant borta från dem.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Nyheter2021-12-24 14:00

Försäkringsbolaget Svedea vill inför julen passa på att varna djurägare för saker som kan ställa till det för deras fyrbenta vänner. Hundar har ofta en glupskhet på att äta sådant som är olämpligt eller till och med farligt för dem, till exempel choklad, russin, nötter, vindruvor, deg till lussebullar och lök.

– Benrester från kotletter och revbensspjäll, som blivit kvar på jultallriken, är annat som kan vara direkt livsfarligt om de fastnar. Var noga med att slänga sådana rester och låt det inte stå framme, säger Odd Einar Bruem på Svedea i ett pressmeddelande.

Mycket av julmaten är fet, salt och kryddstark, vilket kan leda till magbesvär för djuren.

Förutom maten, finns det risker med en del av vårt julpynt. Julgranskulor kan gå sönder, så att djuren skär sig på dem. Annat kan vara lockande att tugga på, inte minst för katter.

– Veterinärer får varje år in djur som tuggat i sig paketsnören, omslagspapper, glitter och annat som fastnar i tarmarna, säger Odd Einar Bruem.

Katter – och hundvalpar – tuggar gärna på växter. Där finns det en hel del i juletid som inte är bra för dem. Försäkringsbolaget Agria skriver på sin hemsida att det förekommer att katter blir förgiftade efter att ha tuggat på julblommor. Har man en katt som gör det, får man ställa blommorna där den inte kan nå dem.

Om katten visar tecken på förgiftning – påverkat allmäntillstånd, dreglar, kräks eller har diarré – ska man ta kontakt med en veterinär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!