Märkning ska ge bättre koll på jättefiskar

Hundratals kilo tunga och flera meter långa, nu ska forskarna försöka få fler svar kring tonfisken som blir allt vanligare i svenska vatten.

Blåfenad tonfisk kan bli upp till 3 meter lång och väga 500 kilo. Arkivbild.

Blåfenad tonfisk kan bli upp till 3 meter lång och väga 500 kilo. Arkivbild.

Foto: Koichiro Numata / TT

Naturbruk2020-08-09 21:15

Nej, de är inte farliga för människor. Den blåfenade tonfisken kan möjligtvis vara en skräckinjagande syn för den som stöter på en i öppet vatten, men arten – som färdas lång väg för att komma till Öresund – käkar bara andra fiskar.

Efter att ha varit på nedgång under många år har arten de senaste åren återkommit i allt större volymer. Nu vill forskarna ta reda på mer exakt varifrån besökarna i nordiska vatten kommer.

– Det finns två olika bestånd, ett kring Mexikanska golfen och ett kring Medelhavet, säger Joakim Hjelm, chef för SLU:s havsfiskelaboratorium i Lysekil.

Hjelm berättar att forskarna tidigare använt en märkning som försvinner efter något år, med ny teknik sitter nu märkningen i stället kvar i flera år.

– Vi vill helt enkelt se om det är samma individer som återkommer eller om det är nya fiskar, säger han.

Projektet är ett samarbete mellan forskare i Sverige, Danmark, Storbritannien och Irland.

Den blåfenade tonfisken är rödlistad av Internationella naturvårdsunionen vilket innebär att det inte är tillåtet att fritidsfiska den.

Fakta: Blåfenad tonfisk

Den blåfenade tonfisken (Thunnus thynnus) finns i norra Atlanten och norra Stilla Havet, och vandrar långa sträckor. Tonfisken kan besöka Skagerrak, Kattegatt och Öresund mellan sensommar och tidig höst.

Fisken kan bli mycket stor, en till tre meter lång och väger flera hundra kilo. De största kända exemplaren vägde över 900 kg och var runt fem meter långa.

Det är förbjudet att fritidsfiska efter arten – även i andra länders vatten i Skagerrak, Kattegatt och Östersjön.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om