Mattias odlar framgång – med fisk på land

Under gymnasietiden hade Mattias Djurstedt svårt att somna en natt, då föddes tanken på hållbar fiskodling. Nu jobbar den 23-årige entreprenören för fullt med sin landbaserade fiskodling.

Nyligen blev företaget utsett till vinnare i Venture Cup Water Challenge för sin affärsidé. Här ses Mattias Djurstedt framför bassängerna där fisken ska odlas.

Nyligen blev företaget utsett till vinnare i Venture Cup Water Challenge för sin affärsidé. Här ses Mattias Djurstedt framför bassängerna där fisken ska odlas.

Foto: Privat

Vimmerby2021-05-11 06:00

– Då tänkte jag att om man odlar gös så kan man använda den fisken så torsken kan återhämta sig, det var lite där det började, berättar Mattias Djurstedt som gick naturvetenskapliga programmet på Vimmerby gymnasium. 

Han är född och uppvuxen på en gård i Getterum, i närheten av Hjorted. Efter gymnasiet hoppade han på en utbildning på Örebro universitet i biovetenskap med inriktning på entreprenörskap. 

Tanken på hållbar fiskodling hängde med och under andra året på universitetet fick han chansen att göra något med affärsidén. Han kom i kontakt med Anders Kiessling, professor på SLU som tillsammans med den brasilianska konsulten Sergio Zimmerman forskat fram nya tekniker för fiskodling. Sedan förra sommaren driver de tre tillsammans företaget Nära & Naturlig. 

– Det innovativa är hur vi renar odlingsvattnet. Vår teknik går ut på att vi härmar naturens sätt att rena vattnet, berättar Djurstedt som just nu befinner sig i Sörmland där de håller på att starta upp ett pilotprojekt för att odla fisk i en ladugård. 

undefined
Nyligen blev företaget utsett till vinnare i Venture Cup Water Challenge för sin affärsidé. Här ses Mattias Djurstedt framför bassängerna där fisken ska odlas.

Sammankopplat med fiskodlingen så finns en odling av mikroorganismer. Dessa renar 100 procent av vattnet från fiskodlingen och behöver inget annat för att frodas.

– Det som är bra här är att vi använder en fiskart som kan filtrera och äta mikroorganismer från vattnet, så då pumpar vi bara tillbaka mikroorganismerna när vattnet är renat och sen så får fisken en naturlig födokälla.

På så sätt behöver man inte använda sojaprotein, fiskmjöl och fiskolja för att fodra fiskarna, utan de får protein direkt från mikroorganismerna. Det kommer att täcka 30 procent av foderåtgången till fisken. Planen är att en insektsodling ska kunna täcka resten och den ska födas med hjälp av matavfall. 

undefined
Den fisksort man ska odla är Tilapia, en fisk som från början kommer från floden Nilen. Fiskens kött är vitt.

Mattias Djurstedt drivs av att han ser en stor potential i projektet. 

– Jag är ingen fisknörd, jag är mer intresserad av hållbarhet och cirkulär ekonomi och att det ändå blir ekonomiskt konkurrensmässigt. Och sen att det finns sån stor potential att förändra världen lite med det här. Då får jag en stark drivkraft. 

Den närmsta framtiden innehåller mycket jobb, både med att ta hand om fiskar och att hitta investerare. Att han återvänder till hembygden håller han inte som omöjligt.

– Jag vill komma tillbaka till Småland någon gång med sån här fiskodling. Vimmerby har stora outnyttjade industriområden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!