Medarbetarna hade änglavakt: "Glada över att alla är oskadda"

Strax innan klockan elva på tisdagsförmiddagen körde en förare in genom Timber Windows of Vimmerbys kontorsfönster. Kollegorna Jean-Jacques Zaninotti, Stefan Stridell och Maria Berggren satt i rummet där bilen körde in. "Jag ser bilen komma farandes mot oss i ökande hastighet", berättar Jean-Jacques till Vimmerby Tidning.

Jean-Jacques Zaninotti och Stefan Stridell befann sig i kontorsrummet på Timber Windows när bilen körde in genom fönstret.

Jean-Jacques Zaninotti och Stefan Stridell befann sig i kontorsrummet på Timber Windows när bilen körde in genom fönstret.

Foto: Jens Lidesjö

Nyheter2024-04-16 14:53

När vi åker tillbaka till olycksplatsen några timmar efter det inträffade har bilen bogserats bort, glassplitter städats undan och byggföretaget Byggklason har precis anlänt för att reparera skadorna.

Kollegorna Stefan Stridell, Jean-Jacques Zaninotti och Maria Berggren står precis innanför entrén och tar emot snickarna som tagit sig till platsen.

Stefan Stridell är Operations Manager på företaget och satt också inne i kontorsrummet när bilen körde in genom fönstret. Han var skakad efter det inträffade. 

– Det smäller till och sen står bilen och varvar högt och börjar ryka. Det var traumatiskt och bara konstigt, jättekonstigt.

Stefan berättar att blåljuspersonal var på plats inom loppet av några minuter.

– Det känns som det gick väldigt, väldigt snabbt när man tänker tillbaka på det. Jag var och hämtade en filt och lite andra grejer, ifall han (föraren) behövde det. När jag kom tillbaka med filten började ambulanserna komma, såpass fort gick det. 

undefined
Bilen kraschade in i genom kontorsfönstret.
undefined
Bilen kraschade in genom kontorsfönstret.

Jean-Jacques Zaninotti var den som först såg bilen komma mot dem. Han är projektledare inom hus på Bergs Timber, men har sin kontorsplats Timber Windows i Vimmerby.

– Av en ren slump var jag på väg till köket. När jag går ut ur kontoret tittar jag samtidigt ut genom fönstret. Då ser jag att bilen kör på refugen (på Vimmerbyallén i höjd med OKQ8), tappar kontrollen och kommer farandes mot oss i ökande hastighet, berättar han och fortsätter.

– Maria sitter bredvid mig, närmast fönstret där bilen körde in. Då skrek jag "Olycka, olycka!" för att få uppmärksamhet och sen slet jag bort Maria eftersom det var bråttom.

Och sen small det till?

– Ja, sen bara small det. När jag såg att Stefan och Maria var jag okej sprang jag ut till honom (föraren) och sa till Maria att ringa 112.

Att Jean-Jacques lyckades behålla lugnet i en så kaosartad och läskig situation har sin förklaring. 

– Jag är med i hemvärnet och har övat på liknande scenarier. Jag sprang ut och kollade hur föraren mådde, vred av tändningen och tog ur nycklarna ur bilen, för han stod och varvade med motorn. 

– Min uppfattning, eller vad jag tror i alla fall, är att han trodde att han bromsade. Istället fick han panik och foten hamnade på gasen. 

De tre kollegorna, tillsammans med anställda från grannen Go Banana, höll ställningarna i väntan på blåljuspersonal. 

– Jag såg till att hålla honom lugn och sitta kvar i bilen, Go Banana kom ut med dricka, Maria ringde som sagt efter 112 och Stefan hämtade en filt och våtservetter, berättar Jean-Jacques.

undefined
Den äldre mannen körde över refugen på Vimmerbyallén i höjd med OKQ8.
undefined
Bara några minuter efter den inträffade olyckan var blåljuspersonal på plats.

Mannen som körde bilen fick lindriga skador och blev inlagd på Västerviks sjukhus. Han är misstänkt för vårdslöshet i trafik.

Ingen av de tre medarbetarna som var på plats ådrog sig några fysiska skador. Det går definitivt att påstå att de hade änglavakt.

– Hade jag inte stått upp just då hade framförallt Maria, som satt närmast, fått det mycket tuffare. Vi kommer sätta oss tillsammans och gå igenom det som har hänt. Det är viktigt att vi försöker lätta på det lite och vara glada över att alla är oskadda.

Men självklart kommer minnena av det inträffade leva kvar. 

– Bilderna i huvudet och vad man såg är en sak, men ljudet av smällen och motorn som går på högvarv kommer finnas kvar hos en länge, säger Jean-Jacques Zaninotti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!