Mer liv i trädgården med olika vattenhål

Att vattna trädgården är ju givet, men med oaser och vattenhål lockar du såväl törstiga insekter som andra djur. På kuppen bidrar du till den biologiska mångfalden.

Lämna dörren till växthuset på glänt, så blir dina grönsaker pollinerade.

Lämna dörren till växthuset på glänt, så blir dina grönsaker pollinerade.

Foto: Marie Dacke/Låtta Skogh

Personligt2020-06-01 09:56

Snart kan du njuta av sommaren i din trädgård. Du sluter ögonen. Fåglarna hör du nog – och surrandet från humlor och flugor. Säkert prasslar det bland något bladverk – och så hörs ett ”koack” och ett plums. På kvällskvisten krafsar igelkotten fram över tomten.

Att skapa naturliga miljöer på den egna täppan kan var och en göra, men det kräver variation av utrymmet.

– Tänk på din trädgård som ett lapptäcke, där var lapp är en sorts miljö, säger Marie Dacke, professor i sinnesbiologi.

– Skuggigt på något ställe, soligt på något, torrt, fuktigt..., säger Låtta Skogh, biologiredaktör på Nationalencyklopedin.

Tillsammans har de skrivit och fotograferat ”Trädgårdsdjur”, en bok om hur smådjurens – och människans – plats på täppan kan bli lite livfullare, få mer mångfald. För listan över hotade insektsarter lång och som trädgårdsägare kan du hjälpa till.

Krukdamm

Om det är hett behöver vi svalka oss. Det gäller även steklar och andra småttingar. Under sommaren är det särskilt viktigt med vatten i trädgården.

– Bin använder det för att kyla sin avkomma och grodor ska inte torka ut, säger Marie Dacke.

Bygg en damm, föreslår hon. Då för man in ett helt nytt ekosystem. Dessutom är det väldigt trevligt för den som bor där. En vanlig missuppfattning är att man måste ha en stor tomt för att anlägga ett vattenhål.

– Min trädgård är bara sex gånger tio meter. Men det blir ändå lite av en parkkänsla med blommande näckrosor och en liten groda som sitter på ett näckrosblad, säger Låtta Skogh.

Till boken uppfann författarduon en konstruktion till krukdamm. Marie byggde den hos sig. Det tog inte många dagar, sedan hade dykarbaggar och andra vattenlevande djur hittat dit. Fåglarna kom och drack. Getingar likaså.

– Vatten hittas fort av de djur som behöver det, säger Marie.

Känns det oöverstigligt att bygga kan man skaffa vatten på annat sätt. Att göra någonting är bättre än ingenting. Vattenfyll en pajform när det blir väldigt varmt.

– Det är också en insats. Gör det som passar din ambitionsnivå, säger Marie.

Välj växter

Den blivande gröna oasen ska planeras och planteras. Rådet Marie och Låtta ger är att försöka plantera växter som blommar vid olika tidpunkter, så att du har något som är i blom under hela sommarhalvåret. Ta reda på vad du har för jordmån, så förstår du din trädgårds förutsättningar bättre. Kolla även in grannens växter och insekter. Samt åk till en plantskola och spana efter vad fjärilar och bin har valt.

– Gå till skugg- eller solavdelningen beroende på vad du har för väderstreck, så kan du se vad som blommar och var det surras och fladdras, säger Låtta Skogh.

Ett annat tips är att med hjälp av en uppochnedvänd kruka och en nedgrävd slang skapa ett drottningbo för humlor. Eller förvandlar en fågelholk till ett humlebo genom att minska öppningen med en metallbricka. Och med borr, bamburör, stubbar och annat kan du bygga olika sorters bon till bina. Frasen ”bibarnhem” får nog sin premiär med boken.

– Bihotell skickar lite fel associationer, som att bina tar in några nätter, att de är på resa, sedan åker de hem igen. Det är inte så de används, säger Låtta.

Gräs och grus

Det kan låta som att de båda har hållit på i en evinnerlig massa gröna år. Men Maries trädgård, som en gång bestod av en lagd gräsmatta, har bara nio år på nacken. Låttas tre år äldre täppa inledde sin bana som ett täcke grus. Ibland har de gjort mer eller mindre, men aldrig varit petnoga. Vissna saker har fått ligga kvar på marken, för det uppskattar till exempel maskar och gråsuggor. En lövhög kan intas av en igelkott.

Poängen är att den gröna miljön mer eller mindre ska kunna sköta sig själv. Det kan läggas på minnet, för även om vi knappast reser bort så mycket i sommar, gör vi det säkert i framtiden. Och då kommer trädgården att vaktas av såväl tvestjärtar, nyckelpigor och fåglar för att hålla skadedjuren och myggorna i schack.

Det låter kanske naturligt. Men att uppskatta en frisk och rik natur, där djur och växter finns i många slag, är någonting man kan tillgodogöra sig, menar Låtta Skogh.

– Man behöver se växter och djur för att lära sig tycka om dem och då mår man bra och slappnar av i naturen. Har man en vild trädgård kommer ens barn att lära sig att gilla det, och då kommer de även att uppskatta andra vilda miljöer när de blir större, säger hon.

Och Maria Dacke tillägger:

– Då kommer nästa generation att vara mer benägen att ta hand om vårt jordklot – det är en effekt man inte ska underskatta.

”Jag hatar att klippa gräsmattan och bytte ut en del av den till sedummatta. Det blev väldigt lyckat. Den är jättefin, kräver inget underhåll och är full av skalbaggar, flugor och bin”, säger Marie Dacke.
”Jag hatar att klippa gräsmattan och bytte ut en del av den till sedummatta. Det blev väldigt lyckat. Den är jättefin, kräver inget underhåll och är full av skalbaggar, flugor och bin”, säger Marie Dacke.
Bygg en damm

+ Du behöver spade, dammduk, betong, småsten eller sjösten, torvblock, en pump och ett filter med algdödande uv-ljus.

+ Anlägg där det är lagom belyst av solen, men inte helt i skugga. Grodor solar gärna i vattenbrynet, så en del av dammkanten bör nås av sol under en stor del av dagen.

+ Lägg torvblock i botten och täck med sten. Torv och sten gör att det bildas undervattensplatser där smådjur och mikroorganismer kan leva.

+ Tillsätt en blandning av kranvatten, regnvatten och några hinkar vatten från en sjö eller ett vattendrag. Groddjur är fridlysta och får inte flyttas från det vattendrag där de lever. De hittar din damm ändå.

+ Installera pumpen och filtret.

+ Dammar som är mer än 20 centimeter djupa ska ha skydd som begränsar risken för barnolycksfall. Det kan vara ett 90 centimeter högt staket med barnsäker grind.

Källa: Boken "Trädgårdsdjur".


Bygg en krukdamm

Med en stor, frostsäker kruka skapar du ett vattenhål som inte behöver fyllas på så ofta. En bred, skrovlig kant kan fåglarna sitta på när de dricker. Insekterna kan landa på näckrosens blad och dricka över kanten. Trillar de ner i vattnet är det lätt för dem att klättra upp på bladet igen.

+ Tillbehör: vattentät och frostsäker kruka, pump, gärna solcellsdriven länsplugg, akvariesilikon och en näckros.

+ Sätt en länsplugg i botten av krukan för att göra det lättare att tömma den och borra ett hål i sidan för sladden till pumpens solpanel. Täta allt med akvariesilikon.

+ Gräv gärna ner krukan i marken en bit så håller sig vattnet svalt längre.

+ Plantera en näckros. Fyll på med vatten.

+ När näckrosen växer tar den upp näring från vattnet och hjälper till att hålla vattenhålet i balans.

Källa: Boken "Trädgårdsdjur".


Färgglad insektskylare

+ Fyll en pajform eller liknande med spelkulor. Tappa upp vatten tills toppen av kulorna sticker upp ovanför ytan. Då kan insekterna sitta tryggt på var sin kula och dricka.

+ Ett alternativ till spelkulor är vinkorkar. Eftersom de flyter kan du lägga dem i ett djupare vattenbad, som därför inte måste fyllas på lika ofta. Dessutom är kork mindre halt än glas.

Källa: Boken "Trädgårdsdjur".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!