Hon har 182 pelargoner: "Alltid plats för en till"

Pelargoner. Pelargoner och ännu mer pelargoner. Det blommar precis överallt hemma hos Mia Karlsson i Östrahult utanför Tuna. För tillfället har hon totalt 182 pelargoner. Hon har till och med två tatuerade på armen.

På underarmen har Mia Karlsson två pelargoner tatuerade. Det är favoriterna Mårbacka och grekisk jättepelargon.

På underarmen har Mia Karlsson två pelargoner tatuerade. Det är favoriterna Mårbacka och grekisk jättepelargon.

Foto: Jimmy Karlsson

Familj2021-08-03 18:21

– Det är mina två favoriter; en Mårbacka och en grekisk jättepelargon, säger hon om de båda blommande tatueringarna på underarmen med en fjäril intill.

undefined
Ett skott från en grekisk jättepelargon satte fart på Mia Karlssons passion för pelargoner. Här ser hon om en liknande variant från Turkiet.

Just den där grekiska jättepelargonen spelar en viss roll för Mia Karlssons stora passion för pelargoner. De möttes på Rhodos för sju år sedan.

– Visst hade vi väl en och annan pelargon innan också. Men där på Rhodos fick jag se ett hav av pelargoner och jag tänkte direkt att jag ska sno ett skott och såg ut ett som såg fint ut och sista dagen var jag där och tog det. Det visade sig vara en grekisk jättepelargon, säger hon.

Hon har fortfarande moderplantan kvar i en av krukorna på altanen. Genom åren har det blivit många sticklingar från den och det står grekiska jättepelargoner både i växthuset och på andra ställen i det minst sagt blommande hemmet där hon bor med sin man Niklas.

– Han tycker det är kul att jag också har ett intresse. 

undefined
Här tittar Mia Karlsson till ett fynd hon gjorde i en livsmedelsbutik i Vimmerby.

Utöver den grekiska pelargonen är Mårbacka en favorit. Annars är det inte så exakt med vad det är för sorter.

– Det är inte så viktigt för mig, i så fall är färgen viktigare. Jag älskar rosa och vita pelargoner och har mest av det och bara en del röda, säger hon.

undefined
"Pyssel, kärlek och vatten är grunden för att pelargonerna ska må bra" säger Mia Karlsson i Östrahult. Hon ägnar runt tre timmar om dagen åt sina 182 blommande växter.

Antalet blommor har hon däremot mer exakt koll på. För närvarande är det totalt 182 pelargoner i amplar, på fönsterhyllor, på altanen och i det särskilda växthuset på tomten.

– Till och med på toan finns det en pelargon, säger hon.

En sån blomsterprakt kräver förstås sin omtanke och skötsel.

– Jag kan tänka mig att det blir runt tre timmar varje dag, mer om vi har varit borta ett dagar.

undefined
Mia Karlssons intresse för pelargoner har smittat lite grann till några kompisar. "De är inte lika tokiga som jag och har kanske 30-40 krukor".

Det är ett kärt besvär för henne när hon kommer hem från arbetet i hemtjänsten i Tuna.

– Det är så avkopplande att pyssla med pelargonerna efter en körig dag på jobbet. Jag går här och plockar bort vissna blad, ser till att de har vatten och prata lite med dem. Det är ingen myt att de mår bra av det. Pyssel, kärlek och vatten, är grunden för fina pelargoner. Jag vattnar alltid med kanna så det inte blir för mycket vatten. Då kan det bli bladlöss, säger hon.

undefined
I växthuset familjen byggt på gården är det gott om pelargoner. "Det är mitt stora intresse. Min man har sin padel och sin golf. Men han hjälper mig och bär och kånkar när det ska bytas plats" säger hon.

Sommarens värmebölja drev upp termometern till 50 grader i växthuset. Då fick de pelargoner som står där flytta ut på gräsmattan några dagar.

– 50 grader är för varmt. I dag är det väl 30-35 där inne så då funkar det, säger hon.

När vintern kommer kör hon kanske hälften av pelargonerna till en vinterförvaring.

– Jag hyr ett bord hos Hjorteds handelsträdgård. Det blir några vändor med min mans firmabilar när ett 100-tal pelargoner ska vinterförvaras.

– I våras lyxade jag till det lite, så då planterade de om dem åt mig också.

undefined
På underarmen har Mia Karlsson två pelargoner tatuerade. Det är favoriterna Mårbacka och grekisk jättepelargon.

Annars sköter och vårdar hon sina pelargoner själv. Och driver upp nya.

– Jag köper frön och sår i februari. Det är roligt att se hur det växer. Det är en perfekt gå-bort-present.

Även om en och annan växt får stryka på foten ökar beståndet.

– När någon blir lite halvskruttig kastar jag bort den och köper hellre en ny. Jag vill att de ska se fina ut.

undefined
En gammal och sliten kruka förstärker skönheten, tycker pelargonentusiasten Mia Karlsson och pekar på ett exempel bland de 100-tal krukorna med blommande växter.

Däremot får krukorna gärna vara medfarna.

– Jag letar gamla krukor på loppisar och så där. Det är mycket mer charm och liv i gamla krukor.

Till nästa sommar har hon planer för ännu mer pelargoner. 

– Vi ska lägga nytt golv på en balkong på övervåningen. Det ska bli en pelargonbalkong, så nästa sommar blir det säkert över 200 pelargoner. Det finns alltid plats för en pelargon till, säger Mia Karlsson.

undefined
Mia Karlsson stortrivs med jobbet i hemtjänsten i Tuna och tar gärna med sig familjens jaktgolden Alice på besök hos pensionärerna. Och visst händer det att hon pysslar lite med deras pelargoner också.
Mia Karlssons intresse för pelargoner har smittat lite grann till några kompisar. "De är inte lika tokiga som jag och har kanske 30-40 krukor".
Mia Karlssons intresse för pelargoner har smittat lite grann till några kompisar. "De är inte lika tokiga som jag och har kanske 30-40 krukor".
Pelargoner

Pelargonsläktet består av fler än 250 arter. De flesta i södra Afrika men förekommer även i östra Medelhavsområdet, Arabiska halvön, Indien, Australien Sydamerika och på Nya Zeeland. Flertalet arter och hybrider är vanliga som krukväxter.

Ordet pelargon kommer från grekiskans pelargos, som betyder stork. Pelargonens fröställningarnas har speciellt utseende. De långa näbbliknande spröten har fått många att tänka på fågelnäbbar.

Under slutet av 1700-talet fick pelargonen ett uppsving i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!