Miljoner i stöd för sänkt lokalhyra – ingen fick avslag

Nästan 800 fastighetsägare från länet har hittills ansökt om det statliga lokalhyresstödet hos länsstyrelsen. De första miljonerna har betalats ut.

Fram till och med 3 augusti har länsstyrelsen Östergötland beviljat det statliga lokalhyresstödet till 77 östgötska fastighetsägare/hyresvärdar på sammanlagt 2 124 989 kronor.

Fram till och med 3 augusti har länsstyrelsen Östergötland beviljat det statliga lokalhyresstödet till 77 östgötska fastighetsägare/hyresvärdar på sammanlagt 2 124 989 kronor.

Foto: Jeppe Gustafsson

Östergötland2020-08-06 06:02

Sedan 1 juli – när länsstyrelsen Östergötland började ta emot ansökningar om det statliga lokalhyresstödet – har 779 fastighetsägare/hyresvärdar ansökt om stödet. De allra flesta är från Linköping och Norrköping, 323 respektive 303. Fram till och med 3 augusti har 77 av dem beviljats stödet, på sammanlagt 2 124 989 kronor, enligt Boverkets statistik. Nästan hela den beviljade summan har redan betalats ut.

Alla hyresvärdar/fastighetsägare, som under april, maj och juni har sänkt hyran till företag inom coronadrabbade branscher, kan ansöka om statlig kompensation. Regeringen har avsett fem miljarder kronor till det. Hyresvärdar till hotell-, restaurang- och handelnsbranschen ansågs ha varit mest drabbade av coronapandemin, men den 31 juli utökades antalet branscher som kunde söka lokalhyresstödet, exempelvis konsumenttvätt och bilverkstäder. Enligt Kristi Ahlstrand, samordnare för lokalhyresstöd i Östergötland, har inga nya branscher sökt stöd än.

Vad händer med övriga ansökningar? Fick någon ett avslag?

– Nej, inga avslag. Vi fortsätter med hantering av inkomna ansökningar. Länsstyrelsen handlägger ärendena i turordning efter när de kommit in till oss. Beslut om stöd fattas löpande. Tiden det tar att få ett beslut kan variera i olika ärenden, säger Kristi Ahlstrand.

Hyresvärdarna kan få från staten hälften av den rabatten man gav till företagen, men summan ska vara högst 25 procent av grundhyran. Ansökan måste göras senast 31 augusti.

Karta: Länsstyrelsen Östergötland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!