Mindre skatt och skyddad falukorv

Kör du på ett mufflonfår måste du ringa polisen. Du kan vabba åt grannen och skatten på cigaretter höjs. Det är några av de nästan 200 nya lagar och förordningar som träder i kraft eller ändras under 2010.

Nyheter2010-01-14 07:19

Nytt år brukar betyda nya lagar. Så också i år. Medan vissa lagändringar berör många av oss kan man nog konstatera att andra har en mer begränsad betydelse för den breda massan.

Kontrollmärket bort
Bland de nya lagar och förordningar som regeringen anser vara extra viktiga att känna till finns följande:
- Bilister som kör på vilt måste polisanmäla det. Även om man inte kan konstatera att djuret skadats. Som vilt räknas björn, varg, järv, lo, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.
- Miljöbilar befrias från fordonsskatt under fem år från det att bilen togs i bruk. Befrielsen tillämpas retroaktivt från den 1 juli 2009.
- Kontrollmärket på bilens registreringsskylt behövs inte längre. Kontrollmyndigheterna har redan all nödvändig information via Vägtrafikregistret. Slopandet av den lilla föråldrade klisterlappen beräknas spara cirka 37 miljoner kronor per år åt Transportstyrelsen.
- Landstingen måste låta medborgarna välja mellan olika vårdgivare i primärvården. Alla vårdgivare som uppfyller landstingets krav ska ha rätt att etablera sig.

Sänkt basbelopp
- Det så kallade prisbasbeloppet sänks med 400 kronor till 42 400 kronor. Det är första gången sedan systemet med basbelopp infördes år 1960 som riksdagen beslutar om en sänkning.
- Den 1 januari upphörde lagen om skatt på gödselmedel. Sverige var det enda EU-land som hade en generell skatt på detta. Ändringen ska stärka jordbrukets konkurrenskraft.
Men det finns förstås mera bland de närmare 200 nya lagarna och förordningarna. Vilken korv som helst får inte heta falukorv, till exempel. Den nya lagen ska ge ett starkare skydd för beteckningar på jordbruksprodukter och livsmedel i Sverige och är ett komplement till EU:s bestämmelser som värnar geografiska beteckningar och traditionella uttryck. Falukorv och hushållsost tillhör de skyddade beteckningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om