Ministern berömde länet – fick önskemål tillbaka

"Ibland är det politikens förbannelse att bara höra om verksamheter som har problem och försöka vända på de stenarna. Det ska man göra, såklart, men Region Kalmar får mycket beröm, så det är spännande att se hur ni jobbar".

På plats på zoommötet med finansministern fanns bland annat länets vaccinationssamordnare Marie Ragnarsson, samt de socialdemokratiska regionråden Angelica Katsanidou, Yvonne Hagberg med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor, och Mattias Adolfsson som ansvarar för personalutskottet, samt socialdemokraternas försteombudsman Gunilla Johansson.

På plats på zoommötet med finansministern fanns bland annat länets vaccinationssamordnare Marie Ragnarsson, samt de socialdemokratiska regionråden Angelica Katsanidou, Yvonne Hagberg med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor, och Mattias Adolfsson som ansvarar för personalutskottet, samt socialdemokraternas försteombudsman Gunilla Johansson.

Foto: Skärmdump

Vimmerby2022-01-20 13:43

Prisade sjukhus och hög vaccinationsgrad. Finansminister Mikael Damberg (S), gjorde under onsdagen ett digitalt nedslag i region Kalmar. Ett lärorikt besök, enligt ministern själv. Samtidigt har även region Kalmar utmaningar, med en åldrande befolkning och en pandemi som inneburit en stor påfrestning på sjukvården.

– En rädsla för många är att återuppbyggnaden förväntas gå för snabbt, när vi återgår till normalitet, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

– Vi måste ha råd att låta det ta tid att komma ikapp. Pressa inte på den frågan för tidigt, fortsätter han, som en uppmaning till Damberg. 

Region Kalmars framgångar beror enligt Rosenqvist på regionens samverkan med kommunerna. Det leder till ett helhetstänk. 

– Men det är viktigt att ha en förståelse för att vi som liten region inte har samma förutsättningar som stora regioner att utföra åtgärder kopplade till pandemin, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson.

Samverkan har lett till en effektiv vaccinationstakt. För att få fler att vaccinera sig har regionen bland annat skickat ut 25 000 brev till ovaccinerade, berättar vaccinationssamordnare Marie Ragnarsson. Bara drygt 5 000 nappade. 

– Jag trodde att breven skulle få ett större genomslag, medger hon.

Har vi nått toppen för vaccinen, kommer de som nu är ovaccinerade fortsätta vara det? 

– Det tror jag inte. Det är ett långsiktigt arbete som vi får fortsätta jobba med. Hälsocentralerna kommer fortsätta fråga om patienten är vaccinerad, och erbjuda vaccin, svarar hon. 

undefined
"Digitala möten är inte lika roligt. Det blir inte lika nära och givande, det blir svårare att fånga upp saker runt omkring, och svårare för demokratin tror jag" säger Damberg (S) när han besökte region Kalmar digitalt. Samtidigt tror han att svenskarna generellt hellre anpassar sig till videomöten, än tvingas se politiska beslut om nedstängdningar och lock-downs.

Coronakommissionen har kritiserat både regeringen och regionerna, för senfärdigt agerande, och bristande beredskap och ansvar.

Damberg menar att regeringen redan före pandemin tillsatt en utredning om sjukvårdens beredskap.

– Självklart har vi identifierat att det finns behov av en robustare organisation, säger Damberg. 

Vad innebär "en robustare organisation"? 

– Det första är den rena beredskapsfrågan, vilket material och lager vi har. Vi har heller inte en beredskapsorganisation i civilförsvaret som vårat grannland Finland, men nu satsar vi på det civila försvaret. Den andra delen är sjukvårdens dimensionering. En av regeringens viktigaste frågor är kontroll över välfärden, där ingår att tillsätta pengar för att rekrytera och utveckla sjukvården, säger Damberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!