Minken minskar i antal – Konkurrerar med uttern

Minken minskar i antal i Kalmar län. "Vi har sett att i takt med uttrarna ökat så har minken minskat."

Minken kommer från börja från Nordamerika och anses av Naturvårdsverket vara ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden i skärgårdsmiljöer.

Minken kommer från börja från Nordamerika och anses av Naturvårdsverket vara ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden i skärgårdsmiljöer.

Foto: Sergei Grits/AP/TT

Vimmerby2021-08-03 10:00

Det är efter barmarksinventeringen på utter, bland annat vid Krön i Vimmerby, som Karl-Johan Persson på länsstyrelsen i Kalmar län kan konstatera att den invasiva arten, minken, är på nedgång. 

– Baserat på vår invertering kan vi konstatera att det antagligen finns ett konkurrensförhållande mellan mink och utter. Minken är också ett djur som är knutet till vattendrag och som trivs på liknande platser som uttern. 

Hur ser situationen ut i Vimmerby?

– Så specifikt kan jag inte uttala mig. Det vi ser är att minken generellt har minskat i Kalmar län. Eftersom den är invasiv är det uttern som vi vill värna om, det är den som ska finnas naturligt i vår fauna.

Mink i Sverige

Mink finns i vilda populationer i nästan hela Sverige och härstammar från förrymda och utsläppta djur från pälsfarmer. Mink omfattas inte av någon lagstiftning om invasiva främmande arter.  Inom EU har man diskuterat listning av minken som en invasiv främmande art av unionsbetydelse och därmed ett EU-förbud för arten, men den har ännu inte tagits upp på EU:s förteckning över invasiva främmande arter som ska bekämpas inom unionen.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!