Missing people: Rekordmånga väntas försvinna i sommar

Till följd av coronapandemin väntas rekordmånga personer anmälas försvunna nu i sommar, menar organisationen Missing people. Även i Kalmar län är man beredda på fler fall.

Missing People har 23 regionala avdelningar över hela landet. Organisationen drog igång under 2012.

Missing People har 23 regionala avdelningar över hela landet. Organisationen drog igång under 2012.

Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län2020-07-05 10:00

Sommaren och sensommaren är den tid på året då antalet anmälda försvunna personer ökar. I år beräknas fler än 2 000 personer anmälas försvunna under sommaren, enligt Missing people.

– Vi tror att det finns ett mörkertal av människor som mår ganska dåligt av effekterna av den här pandemin. Det kan vara att man har suttit isolerad och i karantän, ensamheten kan vara jättejobbig, säger Magnus Idebro, ordförande för Missing people Sverige.

Uppskattningsvis anmäls 9 000 personer försvunna i Sverige varje år. På sommaren är den siffran cirka 1 600.

– Många försvinner på sommaren då man rör sig mer i skog och mark. Men det är skillnad på att anmälas försvunnen och verkligen vara försvunnen. Du kan anmälas försvunnen fastän du i själva verket inte är borta. Man kan ha rest bort och inte sagt till sina anhöriga att man åkt iväg, säger Idebro.

Insatsgruppen i Kalmar län har som resten av landet höjt sin beredskap inför sommaren. Organisationen har tagit hänsyn till länets omgivningar:

– Vi har mycket kustland, och vi har etablerat samarbete med sjöräddningssällskapet i Kalmar, säger Hjalmarsson.

De hanterar runt fem försvinnanden per år, men fler ärenden än så kommer in som kan hanteras av den nationella jouren istället, beroende av när det sker, menar Christina Hjalmarsson, ansvarig för riksjouren på Missing people. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!