Mona Sahlin: "I Hultsfred är jag Jennys mamma"

"Här är jag Jennys mamma. Det är helt annorlunda mot i Stockholm, här har jag nästan som en ny identitet." Mona Sahlin har hittat sin retreat, sin fristad i Hultsfred.

Många passade på att få sina böcker signerade. Som till exempel Kerstin och Roland Mattsson, som var med på releasefesten på hotellet.

Många passade på att få sina böcker signerade. Som till exempel Kerstin och Roland Mattsson, som var med på releasefesten på hotellet.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-09-24 12:00

Ett gömställe på sätt och vis.

– Jag har kommit att älska Hultsfred, det har varit väldigt värdefullt att komma hit. Det har haft stor betydelse de senaste åren.

Långt borta från påträngande mediadrev och storstadsstress i största allmänhet. Numera är hon Hultsfredsbo på minst halvtid och är skriven här sedan i somras.

Men lägenheten i Stockholm är kvar.

– Jag behöver lite asfalt och betong ibland, skämtar hon. 

Så det blir en och annan resa till huvudstaden, med mer eller mindre jämna mellanrum.

undefined
Det var dukat till 49 gäster, när Mona Sahlin presenterade sin nya memoarbok.

I flera intervjuer i olika media har hon tidigare öppenhjärtigt berättat om tunga tider sedan hon lämnade politiken, om depression och allmänt mörker.

– Men då har barnbarnen här i Hultsfred varit ljuspunkter, säger Mona Sahlin.

Det är också här i Hultsfred som hon skrivit mycket av sin uppmärksammade bok, som kommit ut i dagarna. Här på hennes nya "hemmaplan" blev det releaseparty, för att presentera boken "Makt Lös".

– Det är ingen vanlig memoarbok, säger Mona Sahlin. Den börjar runt 2010, när jag lämnade som partiledare. Men den innehåller också tillbakablickar. 

Som till exempel om mötena med gamle finansministern Gunnar Sträng.

undefined
Makt Lös är titeln på den nya boken, en memoarbok men ändå inte.

– Han var min mentor i riksdagen, säger Mona Sahlin, och det är nog han som sagt det snällaste om mig som någon någonsin sagt. "Du är illojal på ett lojalt sätt" sa han. Riktigt vad han menade då visste jag inte, men senare har jag förstått att det kanske inte är så lojalt att bara nicka och hålla med. Ibland måste man ifrågasätta och ta debatt för att vara lojal.

Mona Sahlin började skriva den här boken i terapeutiskt syfte, för att få ordning på tankar och få perspektiv på vad som hänt. Men så småningom fick hon kontakt med medförfattaren Henrik Johnsson och det blev inledningen på ett nära samarbete som ledde fram till den här boken.

undefined
David Urwitz är en av favoritartisterna och Mona Sahlin blev en smula överraskad när han kom in personligen och spelade önskelåten.

De senaste dagarna har det också gått åt mycket tid till intervjuer om boken. I radio, på tv och så vidare.

– Men innan dess hade jag inte pratat med någon journalist på fyra år och fyra månader, säger Mona Sahlin, som nästan hunnit bli lite ovan vid intervjuer. 

Men det märktes inte så mycket när hon och Henrik Johnsson tillsammans presenterade boken vid releasepartyt. Mona Sahlin hade själv bestämt musiklistan för kvällen och bland annat lagt till en låt av David Urwitz.

Som personligen kom in och spelade både den önskade låten, och några till.

Mona Sahlin och Henrik Johnsson presenterade boken och berättade om samarbetet som ledde fram till boken som kom ut i dagarna.
Mona Sahlin och Henrik Johnsson presenterade boken och berättade om samarbetet som ledde fram till boken som kom ut i dagarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!