Nämnden jobbar på åtgärdsplan för underskottet

Vård- och omsorgsnämnden och bildningsnämnden fick under förra veckans kommunfullmäktige i uppdrag att ta fram åtgärdsplaner för att komma till rätta med sina ekonomiska underskott.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L) anser att nämnden varit underbudgeterad under en längre tid och att det är därför de dras med stora underskott.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L) anser att nämnden varit underbudgeterad under en längre tid och att det är därför de dras med stora underskott.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kinda kommun2020-05-27 06:00

Under förra veckans sammanträde i kommunfullmäktige föreslog kommunstyrelsen att genom en så kallad hemställan, få de nämnder som går med underskott, att hantera de prognostiserade underskotten.

Kommunstyrelsen menar att en budget i balans nu är extra viktig på grund av osäkerheten kring coronaviruset och de tappade skatteintäkter som pandemin innebär. 

Förslaget fick gehör bland ledamöterna. Vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L) säger såhär:

– Om man tittar tillbaka på vår nämnd, så ser man att vi har gått minus under många år, vilket är ett tecken på att vi har varit underbudgeterade under en längre tid. Vår bedömning är att om vi ska ha de här målen gällande kvalitén, så är vi underfinansierade, säger han.

Under de senaste tio åren har underskottet legat omkring tio miljoner kronor årligen. 2019 var det uppe på 15,8 miljoner. I dagsläget ligger prognosen för 2020 på minus 12,5 miljoner kronor, men då är det medräknat kostnader relaterat till covid-19 som staten ska ta i ett senare skede.

På fullmäktige i juni kommer nämnden tillsammans med bildningsnämnden att gemensamt presentera sin syn på hemställan. I veckan går vård- och omsorgsnämnden igenom vilka åtgärder de tänker sig i sin åtgärdsplan.

– Vi fortsätter att jobba med vårt riktlinjearbete som kommer att ge effekt. Behovet är större än vad vi har ekonomi till, säger Lars Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!