Fick tänka nytt: elever samarbetar kring utställning

Utställningen är tänkt att bygga självförtroende och bli en väg in i samhället. Projektet har skapat samarbete mellan elever, som inte hade jobbat ihop om det inte varit för corona.

Inställd mässa fick istället gymnasieeleverna Ebba Johansson, Razia Jafari, Elvira Persson och Bam Phonraksa att samarbeta kring en utställning. "Där ser vi en chans att begränsa antalet besökare och coronasäkra", säger eleverna.

Inställd mässa fick istället gymnasieeleverna Ebba Johansson, Razia Jafari, Elvira Persson och Bam Phonraksa att samarbeta kring en utställning. "Där ser vi en chans att begränsa antalet besökare och coronasäkra", säger eleverna.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-04-22 08:00

Kursen "event" har varit en utmaning för eleverna på hotell- och turismprogrammet under coronatiden.

– Vi har planerat många arrangemang som vi antingen tvingats planera om för mindre grupper eller ställt in helt. Vi har blivit något av "plan B-experter", säger Elvira Persson.

UF-mässan är ett event som ställts in.

Istället planerar studenterna Elvira Persson, Bam Phonraksa och Ebba Johansson en konstutställning på Galleri Kopparslagaren den 8-9 maj, i samarbete med IM-eleven Razia Jafari, som kom från Afghanistan för ett år sedan.

– Fördelen är att vi fått kolla mer lokalt och uppmärksammat det vi har omkring oss, säger Bam Phonraksa.

– Förmodligen hade vi inte sett Razias konstverk annars och inte upptäckt hur bra hon är, tillägger Elvira Persson.

undefined
Pernilla Karlsson är lärare för alla fyra gymnasieeleverna, däribland Razia Jafari, som går IM-språk. Nu såg hon en chans till integration, studier och kultur på samma gång.

Innan Razia kom till Hultsfred hade hon aldrig målat tavlor med färg, på sin höjd ritat lite. Nu ska hon visa sex stora verk och mindre skisser.

– Jag hämtar inspiration från naturen, det är en plats där jag finner lugn och ro, säger Razia.

Läraren Pernilla Karlsson säger så här om projektet:

– På det här sättet får vi integration, studier och kultur på samma gång. 

Som arrangörer, hur gör ni det här tryggt?

– Det kan bli så att vi tar in föranmälningar, annars ha någon som räknar och håller koll på antalet besökare, så vi inte släpper in för många åt gången. Vi har också tillgång till en entré och en utgång och vi kommer erbjuda munskydd, säger HT-eleverna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!