Näsén efter landslagsmatcherna: "Var lite annorlunda"

Sverige förlorade alla tre matcher i Karjala Cup och slutade sist. Istället får man glädja sig åt att flera spelare fick göra sina landslagsdebuter. Pontus Näsén var en av dem. "Det var lite nervöst i början", säger han nyss hemkommen från Finland.

Pontus Näsén under sin tid i Vimmerby Hockey, säsongen 18/19. Nu har han gjort landslagsdebut för Sverige.

Pontus Näsén under sin tid i Vimmerby Hockey, säsongen 18/19. Nu har han gjort landslagsdebut för Sverige.

Foto: Roelof Stroetinga

Ishockey2020-11-09 19:45

Det har varit en snabb och framgångsrik resa för Pontus Näsén. Spolar vi tillbaka tiden två år så hittar vi honom i Vimmerby Hockey och Hockeyettan. Karriären fortsatte i IK Oskarshamn och SHL, där han dock lånades ut till Mora i Allsvenskan. Den här säsongen har han gjort succé i IKO. 

Nu har han precis kommit hem igen efter att ha varit och spelat Karjala Cup med det svenska landslaget. När han ställs mot Djurgården på tisdag med sitt IK Oskarshamn gör han det med två landslagsmatcher i benen. 

– Det blir så klart en boost för självförtroendet, konstaterar Näsén.

Karjala Cup då? Nja, den blev ingen större framgångssaga för Sverige. Laget inledde med att förlora mot Tjeckien med 3–1. Då var den tidigare VH-spelaren inte med på isen utan vilades. Han fick dock spela i de övriga två matcherna, först i förlusten mot Ryssland (2–1 efter straffar) och sedan i den avslutande matchen mot Finland (förlust 3–2). 

– Det var riktigt kul att få vara med. Man har tittat på den här turneringen i några år, så det var lite nervöst i början. Men sen kom man in i det och då kändes det bra, säger Pontus Näsén, som inte gjorde några poäng från sin backposition. 

Hur sammanfattar du lagets insats i turneringen?

– Jag tyckte att vi var bra men vi hade lite oflyt stundtals. Samtidigt var det svårt eftersom vi hade ganska många debutanter i laget samt att det var lite annorlunda att spela på mindre rink.

Och din egna insats?

– Helt okej. Det var lite nervositet först, som sagt, men sen försökte jag ta fram pucken och våga spela. Jag spelade även i powerplay och det var lite svårt med tanke på att man spelade med nya spelare. För att vara debut så är jag ändå nöjd överlag. Det går alltid att göra bättre. 

Backen har gjort en imponerande säsongsinledning i SHL med IKO och har gjort sju poäng på elva matcher. Om det blir några fler landslagsuppdrag framöver återstår att se. Däremot finns det en hel del att ta med sig från debuten.

– En rolig upplevelse, så klart. Jag tar med mig erfarenheten av hur allt fungerar, säger han. 

Givetvis har han också koll på sitt gamla lag Vimmerby Hockey. 

– Ja, jag försöker hänga med och kolla hur det går för dem. Det är kul när de vinner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!