Nationalparkerna lockar i sommar

Pandemin lockar allt fler ut i naturen. Här finns friheten som så många längtar efter. Nationalparkerna har fått ett uppsving redan nu, men vad gäller när man besöker dem?

Rapadalen i Sareks nationalpark i Lappland, en av de nio första parkerna som inrättades för 111 år sedan.

Rapadalen i Sareks nationalpark i Lappland, en av de nio första parkerna som inrättades för 111 år sedan.

Foto: Mikael Svensson

Livsstil & fritid2020-06-01 08:25

Havsvågorna dundrar fram mot de karga klipporna medan sjöfåglarna skriker i kapp i den hårda vinden. Någon annanstans i Sverige hörs hjortarnas bröl eka mellan berg- och dalgångar när solen bryter morgondimman. Och 50 mil norrut slår en fisk i en spegelblank insjö under midnattssolens sken.

Det finns en enorm mångfald i ett land som sträcker sig 150 mil från norr till söder och 50 mil på bredden. Sedan år 1908 har 30 områden fått skydd av staten för att ges en chans att bevaras för framtiden, de är vad vi kallar för nationalparker.

– Det kan beskrivas som ett unikt område av Sveriges mest sevärda natur, säger Evelina Selander på Naturvårdsverket.

Sedan pandemin slog till har antalet besök i vissa parker ökat. En trend som förmodligen kommer att hålla i sig över sommaren och in på hösten, tror Evelina. Det innebär också fler ovana besökare och troligtvis fler incidenter.

– Under sommaren kan det lätt hända att en brand sprider sig från någon eldplats till omgivande skog eller anläggningar, eller hundar som springer lösa och skrämmer djurlivet. Det finns en risk att det blir mer av det i sommar.

Allemansrätten

Att vi ska vara rädda om naturen får vi lära oss från barnsben. Och med den för Sverige unika allemansrätten kan vem som helst, när som helst, korsa skog och mark utan att be om lov. Generellt gäller allemansrätten även i parkerna, men den kan vara utökad eller begränsad inom vissa områden.

– Det kan vara att man inte får tälta överallt utan bara på anvisade platser. Det är bra att ta reda på vad som gäller för just det skyddade området man besöker. Alla parker finns till för att man ska kunna besöka dem, säger Evelina Selander.

Hon har besökt flertalet av dem. Och om hon ska ge något tips är det att man inte bör åka dit när alla andra är där.

– Kommer du till en park med en överfull parkering så får du ingen bra upplevelse.

Naturum

Det kanske kan kännas lite oroligt att ge sig ut i en nationalpark om du aldrig gjort det förut, men Evelina vill betona att det inte rör sig om vildmark och orörd natur.

– En viktig aspekt är att nationalparkerna är unika områden men påverkade av människan, både historiskt och i dag, säger hon och rekommenderar att börja med ett besök i ett naturum, som finns vid flera av parkerna, om man känner sig osäker.

Naturum är som en port till området, en verksamhet i samklang med naturen. Här får du veta mer om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format omgivningen du befinner dig i. Det kan också vara utställningar, temakvällar, film och även speciella aktiviteter för barn. Här finns också guider som kan ge råd och tips om utflyktsmål och vandringar.

– Om du inte har en nationalpark i din närhet finns det cirka 5 000 naturreservat värda att besöka, tipsar Evelina Selander.

Tobisgrisslan är bara ett av inslagen av den mångfald som finns i nationalparken Blå Jungfrun.
Tobisgrisslan är bara ett av inslagen av den mångfald som finns i nationalparken Blå Jungfrun.
Nationalparker

Nationalparkernas historia började i USA år 1872 med att Yellowstone i Klippiga bergen blev skyddad som nationalpark. År 1909 införde Sverige som första land i Europa nationalparken, nio till antalet. Samma år antogs Sveriges första naturskyddslag. Mellan åren 1918 och 2002 utökades familjen med 19 parker. Sedan en ny plan antogs 2008 har två nya skyddsområden tillkommit: Kosterhavet, som invigdes 2009, och Åsnens nationalpark, 2018. Vissa parker har också utökats och fler ska så göras, enligt planen.

+Att skapa en nationalpark är ett sätt att bevara vårt gemensamma natur- och kulturarv och att skydda områden som annars hotar att förstöras eller försvinna helt.

+Marken ägs enbart av staten och det är riksdag och regering som beslutar kring dess existens.

+Det finns 30 nationalparker i Sverige och det står tio i kö för att få statusen. Alla parkerna finns samlade på sverigesnationalparker.se med information om vad som gäller för respektive område.

+Naturum finns vid tio av nationalparkerna, och 20 naturum ligger vid några av landets 5 000 naturreservat.

Källa: Sverigesnationalparker.se


Sveriges 30 nationalparker

1. Abisko.

2. Björnlandet.

3. Blå Jungfrun.

4. Dalby Söderskog.

5. Djurö

6. Fulufjället.

7. Färnebofjärden.

8. Garphyttan.

9. Gotska sandön.

10. Hamra.

11. Haparanda skärgård.

12. Kosterhavet.

13. Muddus/Muttos.

14. Norra Kvill.

15. Padjelanta/Badjelánnda.

16. Pieljekaise.

17. Sarek.

18. Skuleskogen.

19. Sonfjället.

20. Stenshuvud.

21. Stora sjöfallet/Stour Muorkke.

22. Store Mosse.

23. Söderåsen.

24. Tiveden.

25. Tresticklan.

26. Tyresta.

27. Töfsingdalen.

28. Vadvetjåkka.

29. Åsnen.

30. Ängsö.

Källa: Sverigesnationalparker.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!