Stark majorstart av reserven Norén

Ett sent återbud gav Alex Norén chansen i PGA-mästerskapet i San Francisco. Svensken inledde årets första major starkt och är med i toppstriden.

Alex Norén. Arkivbild.

Alex Norén. Arkivbild.

Foto: Gerry Broome/AP/TT

Golf2020-08-06 10:35

Alex Norén halkade inte in i tävlingen på ett bananskal, men väl på Vaughn Taylors skadade revben. Amerikanen höll inte för spel, vilket i sista minuten gav reserven Norén en plats i det 156 man starka startfältet på publikfria TPC Harding Park.

Norén, som de senaste veckorna har visat gryende form med en tredjeplats och en niondeplats på PGA-touren, imponerade under sin tidiga morgonrunda på den amerikanska västkusten. När stockholmaren satte ett kort inspel för eagle på hål 7 var han redan fyra slag under par – och för en kort stund i delad ledning.

Efter bogeys på hål 8 och 9 försvann Norén från den absoluta täten, men efter 67 slag – tre under par – gick han in bara två slag efter australiern Jason Day, som tagit en tidig ledning.

Jämnt i toppen

Allt eftersom de sent startande världsstjärnorna gick runt visade sig såväl Noréns som Days resultat stå sig bra. Bara en spelare, amerikanen Brendon Todd, kunde matcha Days resultat på fem under par, och de två delar ledningen inför fredagens spel.

Men det är en mycket jämn tävling i San Francisco, Noréns två slag bakom tätduon ger en delad tolfteplats och bland de nio spelare som ligger slaget från ledningen finns tidigare majorvinnare som Brooks Koepka, Justin Rose och Martin Kaymer.

Ett slag bakom Alex Norén finns Tiger Woods. Efter att bara ha spelat en tävling efter coronauppehållet rivstartade Woods med två birdies på de fyra första hålen. Den 15-faldige majorvinnaren tappade sedan fart, bara för att komma tillbaka med ytterligare tre birdies. Efter en bogey på nästa sista hålet fick Woods signera ett scorekort med 68 slag.

Upp och ner för Stenson

Henrik Stensons inledningsrunda bjöd på lika delar sött och salt. En bogey på första hålet var ingen rolig start, men Stenson spelade upp sig med tre birdies innan han tappade två slag på sluthålen och avslutade dagen på par – 70 slag.

Tävlingens tredje svensk, Marcus Kinhult, fick en något sämre start: Men efter tre bogeys på första sju hålen spelade han stabilt fram till de två sista, där även han tappade två slag. Totalt gick han runt på fyra över par och får kämpa för att få spela alla fyra rundor.

PGA-mästerskapet är den första av tre uppskjutna herrmajors som spelas i år. British Open har ställts in, medan US Open ska avgöras i september och US Masters i november.

Fakta: Fredagens starttider

Starttider för de svenska spelarna, samt några av alla stjärnor i tävlingen, under fredagen:

18.12: Marcus Kinhult, Shawn Warren, Adam Long.

22.03: Jason Day, Martin Kaymer, Jason Dufner (startar på hål 10).

22.25: Henrik Stenson, Zack Johnson, Collin Morikawa (hål 10).

22.53: Alex Norén, Danny Lee, Bernd Wiesberger.

22.46: Dustin Johnson, Justin Rose, Jordan Spieth (hål 10).

22.58: Tiger Woods, Justin Thomas, Rory McIlroy (hål 10).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om