Novo Nordisk höjer vinstprognosen

Den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk går bättre än väntat i coronakrisen. Världens största tillverkare av insulin höjer vinstprognosen och redovisar ett rörelseresultat på 13,8 miljarder danska kronor för årets andra kvartal.

Novo Nordisk, i börsvärde räknat Nordens största bolag, redovisar ett oväntat starkt andra kvartal. Arkivbild

Novo Nordisk, i börsvärde räknat Nordens största bolag, redovisar ett oväntat starkt andra kvartal. Arkivbild

Foto: Novo Nordisk Handout/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-08-06 08:40

Analytiker hade i snitt räknat med en vinst från andra kvartalet på 13,3 miljarder, enligt en sammanställning av prognoser från Refinitiv.

Novo Nordisk justerar samtidigt upp sin vinstprognos för helåret och räknar nu med en vinstökning på 2–5 procent i år, mot en tidigare prognos på 1–5 procent.

Försäljningen under första halvåret lyfte åtta procent jämfört med ett år tidigare, till 63,9 miljarder danska kronor. Enligt Novo Nordisk kom försäljningslyftet främst under första kvartalet, när många användare av insulin byggde upp lager i coronakrisens spår.

Under andra kvartalet låg försäljningen på 30 miljarder danska kronor, i linje med ett år tidigare och något lägre än snittprognosen bland analytiker.

"Trots covid-19 är vi nöjda med resultaten för första halvan av 2020 och de framsteg vi har gjort i våra strategiska ambitioner", skriver vd Lars Fruergaard Jørgensen i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!