Nu begärs anbuden in för nybygget vid Uven

Vimarhem ab:s planer på nya bostäder i kvarteret Uven har kommit ett steg längre. Nyligen skickades anbudsförfrågan ut till de byggföretag som har ramavtal med Sveriges allmännytta för Kombohusen som ska byggas.

Planerna på nya hyresbostäder vid Uven är ett projekt där Vimarhem vill komma i gång snabbt när en ny detaljplan vunnit laga kraft.

Planerna på nya hyresbostäder vid Uven är ett projekt där Vimarhem vill komma i gång snabbt när en ny detaljplan vunnit laga kraft.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-03-01 06:00

Drygt 30 lägenheter, i två huskroppar längs med Kampgatan i Vimmerby, med tre våningar mot gata och fyra våningar mot innergården. Det är vad Vimmerbys kommunala bostadsföretag snart hoppas kunna börja uppföra:

– För oss är det här ett stort projekt och vi ska försöka genomföra det kostnadsmässigt så bra det bara går, säger Johan Oléhn, vd för Vimarhem ab.

Sveriges allmännytta genomför upphandlingar som alla anslutna bostadsföretag runt om i landet kan utnyttja. Avsikten är att pressa byggkostnaderna genom att använda färdiga koncept från ritbordet. 25 procent under marknadspris är Sveriges allmännyttas uttalade mål med satsningen.

Så sent som första juni förra året blev det klart med ett nytt ramavtal för så kallade Kombohus. Avtalet gäller dels nyckelfärdiga punkthus, dels lamellhus upp till 6 våningar. Det Vimarhem planerar faller inom ramen för avtalet om lamellhus, där det finns tre möjliga leverantörer. De aktuella byggföretagen är JSB i Asarum, Blekinge, Lindbäcks Bygg i Öjebyn, Norrbotten, och Unihouse, ett polskt företag som ägs av den stora byggkoncernen Unibep. Avtalet löper fram till maj 2026 och ger möjlighet att bygga upp till 25 000 nya lägenheter i Sverige.

Det är möjligt att ropa av från byggföretagens koncept. Men, säger Johan Oléhn:

– Vi har en del önskemål som skiljer sig lite från ursprungsmodellerna. Det handlar bland annat om att vi vill ha suterrängvåningar och stora tak med solceller. Det gör att vi behöver göra en upphandling med förnyad konkurrensutsättning.

I veckan gick förfrågningsunderlaget till de tre byggföretagen ut, med begäran om anbud senast den 15 mars.

Vimarhem vill ligga i startgroparna för att sätta i gång bostadsprojektet så snart det finns en ändrad detaljplan för kvarteret Uven som möjliggör bygget. Ett sådant förslag har passerat Kommunstyrelsen, men ska tas i kommunfullmäktige och vinna laga kraft innan spaden kan sättas i jorden. För att nyttja marken så bra som möjligt och låta tomten vara obebyggd mot grannar placeras huskropparna nära gatan.

– Vi ska naturligtvis inte föregripa planprocessen, men samarbetet med miljö- och byggförvaltningen på Vimmerby kommun är gott, säger Johan Oléhn.

Vimarhem ab planerar söka statligt investeringsstöd för bostadsprojektet, men först måste det finnas ett godkänt bygglov.

Uven i Vimmerby. Här vill Vimarhem ab bygga 32 lägenheter i två huskroppar.
Uven i Vimmerby. Här vill Vimarhem ab bygga 32 lägenheter i två huskroppar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!