Nu finns en plan: Så vill man hjälpa de anställda

Nu planeras för en projektgrupp, som vill försöka hjälpa de 116 anställda på Glamox. "En bra lokal blir sannolikt tom och här finns kompetent arbetskraft", säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Efter beskedet, att Glamox vill avveckla sin fabrik i Målilla, ska en projektgrupp tillsättas. "Målet är att hjälpa de anställda att försöka hitta ersättningsjobb", säger kommunalrådet Lars Rosander.

Efter beskedet, att Glamox vill avveckla sin fabrik i Målilla, ska en projektgrupp tillsättas. "Målet är att hjälpa de anställda att försöka hitta ersättningsjobb", säger kommunalrådet Lars Rosander.

Foto: Montage: Olof Carlson/Charlotte Madestam

Målilla2020-06-10 07:00

Arbetet är inlett, med att bilda en projektgrupp med kommunala tjänstemän, representanter från Glamox, fackförbunden och Region Kalmar. Även Arbetsförmedlingen kommer bjudas in.

Det som en följd av torsdagens besked att Glamox fabrik i Målilla sannolikt kommer att läggas ner och 116 jobb hotas.

– Vi avvaktar förhandlingarna, där efter vet vi hur vi ska agera, säger Lars Rosander som kommer sitta med, i alla fall inledningsvis. Vi har för avsikt att även knyta en konsult till oss, som med sina erfarenheter av att jobba med sådana här frågor, kan fungera lite som en katalysator i gruppen.

Vad är tanken med gruppen?

– Vi kan inte göra något åt beslutet att flytta produktionen, men vi kan försöka lindra effekterna av det för de anställda genom att försöka hitta ersättningsjobb åt dem. Det är bra kompetens som kan behövas på andra håll, säger Rosander. Det är också värt att titta på vad vi kan göra för att hjälpa till att starta nytt företag. Här blir en bra lokal ledig.

Magnus Antonsson, vd på Glamox i Målilla, uppskattar initiativet.

– Jag kommer givetvis att delta, med målsättningen att ta hand om personalen och göra det som går att göra, säger han. Det är viktigt att ha en sådan här dialog, mellan olika parter, så vi får en bredare syn på vad som kan gå att göra.

Har du själv någon idé på vad som kan göras?

– Inte i nuläget, men jag går in i det här med så öppna ögon som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!