Nu kan man kolla badtemperaturen hemifrån

I sommar behöver man inte ta några risker – på Linköpings kommuns hemsida kan man kolla upp hur varmt det är i sjöarna innan man åker iväg till badet.

I vattnet vid Johannelundsbadet finns sensorer som mäter temperaturen.

I vattnet vid Johannelundsbadet finns sensorer som mäter temperaturen.

Foto: Johan Rödin

Linköping2020-07-06 16:02

Sensorer i sjöarna vid de kommunala badställena är vad som ger den nya möjligheten att kunna se badtemperaturerna hemifrån. 

– De mäter temperaturen hela tiden så att vi vet hur varmt det är vid en viss tidpunkt, säger Jan Skogberg på kultur- och fritidskontoret. 

Just nu finns sensorerna i 17 av de 20 sjöarna i kommunen och tanken är att de på sikt ska finnas i alla. Nytt för i år är att sensorerna kopplas så att man ska kunna se temperaturen på sin telefon, via Linköpings kommuns naturkarta. Jan Skogberg berättar att man gör det här på grund av ett intresse från allmänheten.

– Det var för några år sedan som någon ringde till mig och frågade hur varmt det var vid ett bad. Jag tänkte att det här måste vi ju kunna lösa. Tekniken går enormt framåt, det är en ganska enkel lösning egentligen. Det är kul att kunna ge god service.

På kommunens hemsida kan man utöver vattentemperaturer se var badplatserna ligger och vattnets kvalitet. Det finns tre nivåer. 

– Tjänligt, otjänligt eller tjänligt med anmärkning. När vi tog vattenprover idag var det inget anmärkningsvärt, alla var tjänliga. Nästa prov tar vi om ungefär 14 dagar. 

I framtiden vill man även samla mer information, som pollenrapport och lufttemperatur, och visa allt på samma hemsida. 

Under torsdagen visade vattentemperaturen på 21,1 grader på Johannelundsbadet och vid Bergsbaden 20,4 grader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!