Ny app ska minska risken för trånga bussar

Kalmar länstrafik har lanserat en ny app, med en funktion som sannerligen ligger i tiden.

Nu har Kalmar länstrafik utkommit med en ny app för resenärer som reser mer sällan. Appen ska vara så enkel som möjligt.

Nu har Kalmar länstrafik utkommit med en ny app för resenärer som reser mer sällan. Appen ska vara så enkel som möjligt.

Foto: Karin Hertz/Arkiv

Kalmar län2020-07-09 16:00

Under torsdagen kom beskedet att Kalmar länstrafik (KLT) har släppt en ny mobilapp. Appen, som heter Go On, ska förenkla bussresor för resenärer. Man klickar på en startknapp i appen när man börjar resan och sedan trycker man på en avslutningsknapp för att avsluta. Enligt Linus Åsberg, kommunikatör på KLT, är tanken att resenären på ett så enkelt sätt som möjligt ska kunna styra sin resa, då man reser först och betalar när resan är avklarad.

– Det finns en möjlighet att genom appen se en uppskattning på bussens beläggning, som kan vara låg, mellan eller hög. Om det är många resenärer kan man välja att ta en senare avgång, säger Linus och poängterar funktionens fördel i smittspridningstider.

Är funktionen särskilt framtagen i och med coronapandemin?
– Vi tog skyndsamt fram funktionen när vi såg ett behov av den, det är något som många resenärer kan ha nytta av.

Den vanliga KLT-appen som redan finns kommer inte att försvinna enligt Linus. Go On är tänkt att fungera som ett komplement till den vanliga appen.

Något som kan ställa till med problem är ifall man som resenär glömmer att avsluta sin resa i Go On-appen, då kan resekostnaden snabbt skena iväg.
– Vi vill vara tydliga med att man måste avsluta resan. Appen går efter position och vårt zonsystem som beräknar kostnaden, och den vet inte själv om en resa har avslutats, säger Linus.

Man kan dock inte bli betalningsskyldig för en bussresa jorden runt. Maxpriset för en enkelbiljett i Go On är tio zoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!