Ny plan öppnar för fyra våningar vid torget

Det kan komma att bli ett fyra våningar högt hus mitt i Hultsfred. Den nya planen som tagits fram öppnar möjligheten för ett höghusbygge.

Här i kvarteret Sänkan intill kommunhuset kan det bli aktuellt att bygga ett fyravåningshus som knyter ihop torgbilden.

Här i kvarteret Sänkan intill kommunhuset kan det bli aktuellt att bygga ett fyravåningshus som knyter ihop torgbilden.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-10-15 15:42

– Det är jättepositivt, tycker Tomas Söreling (S) oppositionsråd. Det ger en mer sammanhållen torgbild.

Ett fyravåningshus här, skulle bli ungefär lika högt som kommunhuset och Mimerhuset. Och det skulle rama in torget på ett nytt sätt.

Den nya detaljplanen öppnar för att bygga rejält på höjden. Fyra våningar tillåts, på den stora gräsmattan nedanför gamla biblioteket. Kvarteret Sänkan, som det heter på officiellt språk. Med Hultsfredsmått mätt blir det ett riktigt höghus, om det blir verklighet. I dag finns bara något enstaka fyravåningshus.

Men att detaljplanen är klar, är inte detsamma som att bygget kommer igång. Än så länge är det inte ens klart vem som ska bygga, eller ens om det blir något bygge.

– Det behöver inte nödvändigtvis vara AB Hultsfreds Bostäder som bygger, säger kommunalrådet Lars Rosander (C), som gärna ser ett privat initiativ. Vi får sondera terrängen och se om det finns någon som är intresserad.

Sedan återstår att se om det blir hyresrätter, eller bostadsrätter i huset, om det blir verklighet.

Satsningen på Sänkan är i vilket fall ett led i kommunens strävan att få fram fler centrumnära, attraktiva lägenheter. Ett par andra förslag har också tagits fram. Som till exempel det något spektakulära förslaget att bygga på en våning till på taket till H-cityhuset. Ett annat förslag man jobbar med är att bygga till ytterligare ett hus i Kvarteret Sämjan, där det finns möjligheter att förtäta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!