Ny vindkraftpark på gång:"Vi måste tänka på helheten"

Om alla planer blir verklighet nästan en sammanhängande vindkraftpark mellan Målilla, förbi Virserum och Tönshult.

Ytterligare en vindkraftpark planeras utanför Virserum. Kommunledningen fick information om parken, som kan innehålla upp till 16 verk.

Ytterligare en vindkraftpark planeras utanför Virserum. Kommunledningen fick information om parken, som kan innehålla upp till 16 verk.

Foto: OLOF CARLSON

Tönshult2020-06-11 08:00

Det senaste projektet i raden, i Tönshult, kan bli upp till 16 vindkraftverk med upp till 270 meters höjd. 

– Det är Stena Renewable som vill bygga den här parken, säger kommunalrådet Lars Rosander (C), som fick information från företaget vid senaste sammanträdet.

Den här parken, tillsammans med Njorders projekt och Dackevinds satsning mellan Målilla och Virserum skulle nästan bli en enda sammanhängande vindkraftpark hela vägen mellan Målilla och Åseda.

– Vi måste se till helheten, säger Rosander. Företaget har för avsikt att göra en tillståndsansökan någon gång på senhösten i år.

Men först i kön är Dackevinds projekt. Socialdemokraterna har sagt ja, men majoriteten har inte bestämt sig ännu.

– Vi kommer att ge besked senast i september, säger Rosander. Vi tar till oss informationen, men vi måste se till helheten.

Kommunen har tidigare utnyttjat sitt veto och sagt nej till en planerad vindkraftpark i Tönshultstrakten. Men på en helt annan plats. Då kom man fram till att det var alltför nära bebyggda trakter. Den nuvarande platsen ligger lite mer avsides till.

Kommunens översiktsplan har ett kapitel om just vindkraft, men planen är gammal och en smula överspelad vid det här laget. 

– I planen talas det om verk på 150 meter höjd, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S). Men nu är de mycket högre. 

Lars Rosander berättar att kommunen beställt en ny vindkraftsplan, för att ha riktlinjer att gå efter vid kommande beslut.

– Men det tar ett år innan den blir klar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!