Nya chefredaktören: "Därför öppnar vi debatten"

Från och med idag öppnar Vimmerby Tidning insändare och debattartiklar på sajten. Det gör vi för att alla ska kunna följa med i den lokala samhällsdebatten.

Vimmerby 13 februari 2021 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vimmerby Tidning grundades 1856 och har under åren bytt ägare ett antal gånger. Senast när familjen Ingemarsson sålde till NTM 2018. Oavsett ägare har tidningen alltid fungerat som en plattform för samhällsdebatten i vårt utgivningsområde, varit ett finger i luften för vad som diskuteras i Vimmerby, Hultsfred, Kinda och Mariannelund.

En av de senare debatterna gällde om Vimmerby kommun skulle ha skolor på småorterna, om det skulle finnas skolor i Djursdala och Gullringen eller inte. Debatten ledde till en folkomröstning 2016, där invånarna röstade för att skolorna i orterna runt Vimmerby skulle vara kvar, inte som den politiska majoriteten föreslagit, att flytta in mer till centralorten.

Andra debatter på vår opinionssida har handlat om Saltkråkan AB:s uppköp av Astrid Lindgrens Värld, som då ägdes och drevs av kommunen. Var det bra eller dåligt? Eller för- och nackdelarna med att Hultsfred varje år under nära tre decennier invaderades av tusentals, som kom för Hultsfredsfestivalen. Var det dåligt eller bra för kommuninvånarna?

Men tiderna förändras och vi med dem. Idag är det inte lika självklart att läsa en papperstidning. Många väljer att hålla sig informerade via nätet. Det är med största sannolikhet så framtiden ser ut. Inte idag eller imorgon, men över tid. Det hindrar emellertid inte vår vilja och vårt behov av att uttrycka våra åsikter. 

För att fortsätta vår tradition att vara centrum och nav för den lokal debatten väljer vi nu att öppna opinionssidan på nätet, göra innehållet tillgängligt för alla. Det är viktigt att det finns en naturlig arena där olika uppfattningar kan presenteras och där alla kan ta del av dem.

Den självklara följdfrågan är naturligtvis varför inte alla artiklar på vår sajt är öppna och gratis. Det lika självklara svaret är att bra journalistik kostar pengar. Ett sätt att få in pengar är att sälja annonser på hemsidan. Men med så få invånare i vårt område räcker intäkterna bara till ett fåtal journalister, som bara kan skumma på ytan i nyhetsflödet.

Ett annat sätt är betald prenumeration, vilket möjliggör fler journalister som bevakar det som sker på ett bredare, djupare och mer heltäckande sätt. Som vi redan gör på Vimmerby Tidnings sajt och i appen och som vi kommer att göra ännu mer inom en snar framtid då vi i mars blir flera reportrar på redaktionen.

Rebecca Forsgren Malmström kommer att arbeta som redaktör på opinionssidan. Hon är en mångårig medarbetare som gärna har örat mot marken. Hon välkomnar lokala insändare och debattartiklar. Nu kör vi! 

Daniel Söderqvist

Ämnen du kan följa