Nya coronarestriktioner: "Jag måste ringa min chef"

Folkhälsomyndigheten skärper coronarestriktionerna i hela Östergötland. Vi gav oss ut på Kisa samhälle för att fånga reaktionerna - kort efter torsdagens besked.

Helena Allvar Klingenström jobbar i vården. "Jag tycker att det borde kommit restriktioner för längesen.", säger hon. Hon bär alltid med sig munskydd i fickan.

Helena Allvar Klingenström jobbar i vården. "Jag tycker att det borde kommit restriktioner för längesen.", säger hon. Hon bär alltid med sig munskydd i fickan.

Foto: Martina Gradian

Kisa2020-10-29 15:48

"Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras". Så lyder ett av de råd som fram till den 19:e november kommer att gälla i länet. Handlaren Leif Johansson på Hemköp hoppas att allmänheten tar de nya restriktionerna på allvar.

– Vi i butiken kan inte ensamma stå med pekpinnarna och uppmana våra kunder att hålla avstånd. Hela samhället behöver hjälpas åt för att det här ska fungera. Om inte så kanske vi till sist får begränsa antalet människor som får vara i butiken samtidigt, resonerar han och fortsätter:

– Det är tråkigt det som sker i samhället nu men det är bara att försöka följa med och följa råden.

undefined
Handlaren Leif Johansson hoppas att allmänheten tar de skärpta restriktionerna på allvar.

Några hyllor bort står Kisabon Anna-Stina Holm som handlar inför helgen. Hon är positiv till de nya restriktionerna.

– Det måste finnas vissa restriktioner, absolut, och de ska gälla alla i samhället - inte bara de äldre. Sedan får man hoppas att det hjälper mot smittspridningen också, säger hon.

Hur tänker du göra med handlingen framöver?

– Jag har handlat hela tiden. Jag håller avstånd och spritar mina händer.

Lukas Lindberg på Elbyrån i Kisa tycker att den ökade smittspridningen var väntad.

– Att det skulle komma en andravåg kändes väl oundvikligt men visst är det jättetröttsamt. Restriktionerna känns hårda, speciellt för oss som sällan har fler än två kunder i butiken samtidigt.

undefined
"Restriktionerna känns hårda", konstaterade Elbyråns Lukas Lindberg kort efter Folkhälsomyndighetens skärpta råd i Östergötland.

Sandströms butikschef Cecilia Wallin har inte hunnit ta del av de uppdaterade allmänna råden för region Östergötland under torsdagseftermiddagen.

Vad är din spontana reaktion?

– Min första tanke är att jag måste ringa min chef, och konferera om hur vi ska göra framöver, säger hon, och fortsätter:

– Min spontana tanke är att kunderna kanske kommer utnyttja de åtgärder vi redan har vidtagit till större del, med att man kan få sina varor hemkörda och att man kan boka butiken för sig själv även utanför ordinarie öppettider, säger hon. 

Emil Thuresson är kulturhandläggare och arkivassisten i Kinda, och jobbar i Kisas bibliotek, som också inkluderas i de inomhusmiljöer som allmänheten avråds från att besöka. 

– Vi har haft en fungerande verksamhet hittills med begränsningar av antalet besökare, men vi måste såklart sätta och oss titta på hur vi ska planera verksamheten nu i fortsättningen, säger han. 

Biblioteket har tidigare begränsat antalet besökare till 50, satt upp plexiglas vid disken, ställt fram handsprit och satt upp skyltar.

Efter att de anställda på biblioteket hörde nyheten om de nya råden var personalen snabba med att hänga upp ytterligare ett plexiglas vid disken. 

undefined
Emil Thuresson satte snabbt upp ett extra plexiglas vid disken i biblioteket.

– Är det någonting vi har lärt oss det senaste halvåret så är det att vara flexibla, men just nu är det bara frågetecken, säger Lena Röös, kultur- och fritidsstrateg i Kinda.

Helena Allvar Klingenström har besökt biblioteket i Kisa under torsdagen och har inte heller hunnit höra nyheten.

– Men jag jobbar i vården själv, på sjukhuset. Det är bra att det kommer nu, men jag tycker att det borde kommit restriktioner för längesen.

I fickan bär Klingenström med sig munskydd. 

– Jag har dem alltid med mig, och använder dem om jag måste vara där det är trångt och jag inte har möjlighet att hålla avstånd till andra, berättar hon. 

Kisabon Anna-Stina Holm är positiv till skärpta restriktioner. "Vi kan inte fortsätta som förut", konstaterar hon.
Kisabon Anna-Stina Holm är positiv till skärpta restriktioner. "Vi kan inte fortsätta som förut", konstaterar hon.
Lokala råd i Östergötland

Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. 

Karta: Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!