Nya prognosen: Så många Vimmerbybor har varit sjuka

"Max fem procent av Vimmerbyborna har haft corona." Det säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Lisa Labbé Sandelin, som är smittskyddsläkare i Region Kalmar, uppmanar Vimmerbyborna att vara försiktiga.

Lisa Labbé Sandelin, som är smittskyddsläkare i Region Kalmar, uppmanar Vimmerbyborna att vara försiktiga.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström/Sofie Olsson

Vimmerby2020-11-25 06:40

Tidigare i veckan passerade Vimmerby kommun 100 bekräftade fall av covid-19. Det kan låta högt, men är en förhållandevis låg siffra jämfört med många andra kommuner i länet.

Vi har tagit del av nya siffror från Region Kalmar som förstärker bilden av att Vimmerby har klarat sig bra – än så länge. Det är drygt 400 personer som har tagit ett antikroppstest. Bara fem procent har varit positiva.

– Det är inget facit, men det ger en fingervisning om hur läget i kommunen ser ut. Jag skulle säga att max fem procent av Vimmerbyborna har haft corona. De som har tagit ett antikroppstest har ändå haft en episod i sin historia, där de tror att de haft covid-19. På så sätt kan totalsiffran vara ännu lägre, säger Lisa Labbé Sandelin.

Hur ser det ut i övriga länet?

– I snitt har tio-elva procent av testen varit positiva. Med andra ord har Vimmerby en låg förekomst av antikroppar.

Har du någon uppmaning till Vimmerbyborna i det här läget?

– Bevisligen är det många som inte har haft covid-19 än. Samtidigt ser vi en pågående aktivitet i kommunen, vilket gör att många kan smittas. Därför är det jätteviktigt att alla Vimmerbybor fortsätter att följa de allmänna råden som finns.

– Med vintern kommer kallare och torrare luft, vilket är gynnsamt för viruset. Samtidigt befinner vi oss mer inomhus än tidigare. Vi måste hålla ut och göra vad vi kan för att minska smittspridningen.

Sett över hela länet registrerades det rekordmånga coronafall i förra veckan. Nu ser det något ljusare ut.

– Den stora ökningen av antalet nya fall har bromsat av. Kanske når vi toppen redan den här veckan. Det skulle vara väldigt positivt, säger Lisa Labbé Sandelin.

Hon tillägger:

– Däremot har det skett en ordentlig ökning i åldersgrupperna 70-80 år. Det är bekymmersamt. Tyvärr har det varit en del utbrott på särskilda boenden. Man kan tänka sig att antalet som behöver sjukvård kommer öka framöver.

Har de hårdare restriktionerna gett önskad effekt?

– Det är lite för tidigt att dra den slutsatsen, men förhoppningsvis är det så. Jag hoppas att det är förklaringen till att antalet nya fall har minskat.

Tror du att restriktionerna i Kalmar län kommer förlängas efter den 8 december?

– Folkhälsomyndigheten har bestämt att alla lokala allmänna råd ska förlängas till den 13 december. Innan dess kommer man gå över till någon form av nationella råd, och eventuella reserekommendationer inför julhelgen, säger Lisa Labbé Sandelin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!