Nya rekommendationer – här är de viktigaste beskeden

Det blir hårdare rekommendationer i Kalmar län. Här är de viktigaste beskeden från onsdagens pressträff.

Enligt de nya rekommendationerna ska alla resenärer i kollektivtrafiken bära munskydd.

Enligt de nya rekommendationerna ska alla resenärer i kollektivtrafiken bära munskydd.

Foto: David Ekström

Vimmerby2021-03-31 14:17

Munskydd på bussar:

Tidigare har resenärer i kollektivtrafiken uppmanats att bära munskydd under vissa tider. Då har det gällt klockan 07–09 och 16–18 på vardagar, när många har pendlat.

Nu utökas tiderna – rejält.

– I de nya regionala rekommendationerna ingår nu en uppmaning till alla att använda munskydd i kollektivtrafiken under hela dygnet, så länge det finns en utbredd smittspridning i länet, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Munskydd på arbetsplats: Har någon medarbetare eller arbetstagare vistats på jobbet i smittsamt läge? Då ska de övriga medarbetarna som jobbar nära varandra använda munskydd i sju dagar, från det att personen som var smittsam var i verksamheten.

Uppmaning till kommunerna: I förra veckan rekommenderade Region Kalmar att gymnasieskolorna i länet ska fortsätta med en kombination av när- och distansundervisning under hela april månad.

Nu finns det ett tillägg vad gäller grundskolan: Det lokala smittläget ska vägas in tungt i beslutet när huvudmännen tar beslut om eventuell fjärr- och distansundervisning för högstadiet veckan efter påsklovet.

De nya rekommendationerna gäller från 1 april till 16 maj.

– De kommer omprövas löpande utifrån smittläget i länet. Det gäller alla som vistas och bor i Kalmar län. Det gäller oavsett om man är vaccinerad eller inte. Jag vill verkligen förmedla, att även den som är vaccinerad ska hålla avstånd och följa de råd som finns, säger Lisa Labbé Sandelin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!