Nya siffror: En covid-19-smittad vårdas på intensiven

Region Östergötland rapporterade på torsdagen att en person med konstaterad covid-19 vårdas på intensivvårdsavdelning.

Ytterligare fem personer i Östergötland har testat positivt för covid-19 och den totala siffran över antalet smittade är nu 3 869.

Ytterligare fem personer i Östergötland har testat positivt för covid-19 och den totala siffran över antalet smittade är nu 3 869.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Östergötland2020-08-20 12:28

Efter cirka två dygn utan covid-19-smittade på länets intensivvårdsavdelningar bekräftade regionen på eftermiddagen att man åter hade en IVA-patient, på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

– Vi var glada för de dagarna det inte var någon patient på intensiven, men nu har vi en och då ska vi ta hand om den personen på bästa sätt, säger sjukvårdsledare Jessica Frisk.

Hon berättade redan tidigare i veckan att man inom Region Östergötland räknar med covid-19-smittade intensivvårdspatienter under hela hösten.

– Eftersom vi har patienter på vårdavdelningar och det fortfarande finns ett inflöde så kommer de att hamna på IVA vid behov, sa hon då.

Och efter cirka två dygn har man nu alltså åter en patient som kräver intensivvård.

– Vi förstod ju att det inte skulle vara för evigt. Så det är inget konstigt alls utan något som vi hade förväntat oss. Det kommer säkert att fortsätta se ut på det här viset.

Samtidigt fanns fem personer på vårdavdelning, två på Universitetssjukhuset och tre på Vrinnevisjukhuset, vilket är några färre än tidigare i veckan.

Enligt Region Östergötlands senaste siffror har också ytterligare fem personer i länet testat positivt för covid-19. Den totala siffran över antalet smittade är nu 3 869.

Inget nytt dödsfall har rapporterats under torsdagen. Totalt har 274 personer med bekräftad smitta avlidit i Östergötland och sammanlagt 727 patienter har skrivits ut från länets sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!