Nya siffror: Utannonserad stuga säljs inom två veckor

Färre fritidshus är till salu, och de säljs ovanligt snabbt. Det visar nya siffror. Och en säljare i Vimmerbyområdet kan räkna med en rejäl prisökning.

Även utbudet har minskat, på nationell nivå har det gått från drygt 3 000 objekt under samma tid 2019, till knappt 2 200 i år.

"Det har inte kommit ut lika mycket. När man inte kan resa väljer man kanske att behålla sitt fritidshus på hemmaplan istället", säger Lisa Danielsson mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Även utbudet har minskat, på nationell nivå har det gått från drygt 3 000 objekt under samma tid 2019, till knappt 2 200 i år. "Det har inte kommit ut lika mycket. När man inte kan resa väljer man kanske att behålla sitt fritidshus på hemmaplan istället", säger Lisa Danielsson mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Foto: Privat

Nyheter2021-05-08 06:00

Sajten booli.se samlar bostadsannonser och siffror från april månad visar att priset på fritidshus stiger med drygt 25 procent från annons till slutpris, i Kalmar län. Det ökade trycket märks hos mäklarna.

– Det gör vi absolut. Både i Vimmerby och Hultsfred kommun, säger Lisa Danielsson, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling i Vimmerby.

– Ja men visst är det så. Det är fullt tryck verkligen. I Västerviks kommun har vi en stor fritidshusmarknad med all skog, hav och natur som finns här; och intresset har bara ökat i pandemin, säger Ulf Sjöholm fastighetsmäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Västervik.

Snittpriset för ett fritidshus är 1,9 miljoner och det säljs i regel inom två veckor – enligt statistik baserad på 93 försäljningar mellan 5 april och 2 maj i år.

– Här ligger vi lite lägre generellt men det gör samtidigt att fler människor kan köpa här och det ger fler spekulanter. Ofta blir det galna budgivningar och det är brist på det mesta på bostadsmarknaden här. Man förstår att det skapar en jättestress hos spekulanterna. Publicering till första visningen sker inom en vecka skulle jag säga, säger Danielsson.

I Västervik säljs många bostäder innan visning då bud inkommer som säljaren väljer att anta. I Vimmerby och Hultsfred sker det inte i samma utsträckning.

– Nej inte riktigt. Folk är snabbt framme när något kommer ut men vi försöker visa för alla spekulanter om det går.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!