Nya siffrorna – Skolchefen: "Ingen betygsinflation"

Kolada har nyligen publicerat de modellberäknande värdena för årskurs 9 resultat 2021. Värdena visar om eleverna presterat bättre eller sämre än förväntat utifrån SALSAs grundförutsättningar: föräldrarnas utbildningsnivå, fördelningen pojkar/flickor samt andelen nyinvandrade elever i en elevsammansättning.

Kolada, en öppen och kostnadsfri databasen för kommuner och regioner, publicerade idag statistik för elever som slutade årskurs 9, 2021. Siffror skolchef Ola Karlsson är nöjd med.

Kolada, en öppen och kostnadsfri databasen för kommuner och regioner, publicerade idag statistik för elever som slutade årskurs 9, 2021. Siffror skolchef Ola Karlsson är nöjd med.

Foto: Jonas Ekströmer TT/ Ivonne Svahn

Vimmerby2021-11-29 08:00

Enligt SALSA-värdena över andelen som uppnått kunskapskraven i samtliga ämnen ligger kommunens skolor på +10,4 procentenheter jämfört med det modellberäknade värdet. 2020 var värdet +3,1.

– Det är högre andel flickor än pojkar. Pojkarna har högre resultat än riket och flickorna mycket högre resultat än riket, säger skolchef Ola Karlsson.

Meritvärde hamnar på +2,8 betygspoäng i snitt jämfört med modellberäknade värdet. Något som ökat rejält är behörigheten till yrkesprogram på gymnasiet som idag är 11,7 procentenheter högre än det modellberäknade värdet. En dryg fördubbling från 5,8 året innan.

– Endast sju kommuner i landet har lyckats bättre.

På samtliga områden ligger resultaten i Vimmerby kommun över det modellberäknade värdet. Elevernas resultat 2021 är alltså högre än vad som är förväntat utifrån deras förutsättningar.

– Helheten visar att skolorna lyckats mycket bra med att få elever godkända och behöriga till gymnasiet. Att meritvärdet inte avviker mer uppåt jämfört med det modellberäknade tyder på att det inte skett en ökning av betygen rakt över, utan att det främst handlar om andelen som blivit godkända. Om vi kopplar det till diskussionen om betygsinflation - så kan detta ses som ett tecken på att det inte finns i större omfattning hos oss, säger Ola Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!