Nyblivna föräldrar under pandemi - så har det funkat

Fem veckor ung och Inez bryr sig inte ett dugg att hon är född mitt under en pandemi. ”Vi har nog haft väldig tur, allt har gått bra”, säger förstagångsföräldrarna Annika Fundin och Jimi Thörn i Vimmerby.

Att få barn under pandemin har fungerat bra, tycker Jimi Thörn och Annika Fundin. "Det underlättar ju att man kan vara mycket utomhus, och att det inte varit några komplikationer".

Att få barn under pandemin har fungerat bra, tycker Jimi Thörn och Annika Fundin. "Det underlättar ju att man kan vara mycket utomhus, och att det inte varit några komplikationer".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2020-08-04 18:00

När Vimmerby Tidning träffade Annika Fundin och Jimi Thörn i våras var det knappt två månader till förlossning. Största oron då var att de inte skulle få dela upplevelsen.

Det fick de. Två dagar efter beräknat datum, den 29 juni, kom Inez.

– Det tog tio timmar. Vi har ju inget att jämföra med, men det var inga direkta restriktioner på förlossningen, säger Jimi.

Skillnaden kom efteråt. Efter lite mys, fika och trevande lära-känna-timmar var det dags för pappa att lämna familjen och köra hem vid ett på natten.

– Det visste vi, att Jimi inte skulle få stanna. Så jag var redan från början mån om att få komma hem så fort det bara gick. Det kändes konstigt när han skulle åka, och jag kan tycka att det vore bättre att partnern får stanna, än att man ska behöva be personal om hjälp hela tiden – eller kanske känna att man inte vill be om hjälp i onödan, säger Annika.

Eftersom allt var som det skulle kunde Jimi hämta tjejerna redan på eftermiddagen, dagen efter.

– Det har funkat med tidig hemgång. Jag tycker att vi fått till hyfsade rutiner nu, säger Annika.

Deras första veckor som föräldrar har bara knappt märkbart präglats av att de har spädbarn under pågående pandemi. Umgänget med andra har varit okomplicerat.  Sommarbäbis gör det lätt att ses utomhus.

– Vi har inte behövt säga nej till någon som velat hälsa på. Vi upplever nog att folk visar respekt, och nöjer sig med att bara titta på Inez. Utöver oss är det bara farmor och mormor som hållit i henne. Alla behöver inte pussa och klappa, säger Annika, som dock tycker att besök på sjukhus och BVC vore enklare om de kunde vara med båda två.

– Man är lite ovan i början. När vi skulle tillbaka till Västervik efter några dagar och ta PKU-prov var jag supersvullen och tyckte det var lite jobbigt och en gång på BVC skrek hon sig igenom besöket, så då tog jag nog inte in vad de sa, säger Annika.

Ändå tycker de att de haft tur, i jämförelse.

– Det måste vara jobbigt om kvinnan får stanna kvar på BB på grund av komplikationer. Eller om man har svårt att bära barnet efter ett kejsarsnitt, jag har ju mått bra efteråt.

Jimi har precis gått på semester och familjen får mer tid att umgås.

– Man kan ju bara sitta och titta på henne. Nu börjar hon vara med på ett annat sätt, säger Jimi.

Med nyfiken blick på världen. "När hon är vaken är hon verkligen igång hela tiden, hon kan knappt hålla fötterna stilla".
Med nyfiken blick på världen. "När hon är vaken är hon verkligen igång hela tiden, hon kan knappt hålla fötterna stilla".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om