Nykomlingen som siktar högt: "Har tagit ett kliv till"

Rimforsa IF är nykomling i division 3 – men laget är redo för att slåss i toppen av tabellen, om man frågar tränaren Mats Andersson. "Vi har en trupp för att vara ett topplag".

Hanna Hellström, till vänster, i en match för Kenty mot Rimforsa IF. Kommande säsong spelar hon i den svartvita tröjan igen.

Hanna Hellström, till vänster, i en match för Kenty mot Rimforsa IF. Kommande säsong spelar hon i den svartvita tröjan igen.

Foto: Michael Nordin

Fotboll2020-06-13 18:00

Det har varit en lång försäsong och en lång väntan. Men på onsdag drar det äntligen igång för Rimforsa IF:s damer. Nykomlingen spelar sin premiärmatch i division 3 när man ställs mot Mjölby FC B/Mjölby AI på bortaplan.
– Tjejerna är taggade på att komma igång och stämningen är god, säger RIF-tränaren Mats Andersson.

Han är nu inne på sin tredje säsong som tränare för damlaget i Rimforsa och tycker att laget har utvecklats under den långa försäsongen.
– I början när vi fick reda på att det inte skulle bli något spel så gick vi ner i intensitet. Samtidigt fick vi tid att träna på sådant man inte hinner med annars. Vi har även haft tävlingsmoment i alla träningar för att hålla motivationen uppe och har haft en bra närvaro. Mot slutet har vi höjt farten och intensiteten och jag tycker verkligen att vi har tagit ett kliv till, säger Andersson.

Någon specifik målsättning för året har man ännu inte satt. Men Mats Andersson menar att det finns potential och kvalitet i laget.
– Vi har en trupp för att vara ett topplag i division 3, det tycker jag. Sedan är det svårt att veta hur bra lagen i serien är eftersom det är många B-lag med. 
Är det några spelare som kommer bli extra viktiga för er?
– Egentligen vill jag inte lyfta fram något mer än någon annan. Men vi har två bra målvakter, Olivia (Johansson) och Maja (Bjerkinger) som är jämnbra och som konkurrerar. Sedan måste man nämna "HG" (Hanna Hellström), som gjort det jättebra under våren och som verkligen vet vad som gäller. Hon är en vinnarskalle som höjer alla i laget.

Hanna Hellström var det ja. Hon har spelat på den högsta nivån (två matcher med Linköping i allsvenskan) och spelade sin flickfotboll i Rimforsa. Senast var hon i Kenty i division två innan hon inför den här säsongen valde att gå till RIF igen. Hon har även representerat IFK Norrköping och Kisa BK under sin karriär. 

I Rimforsa IF tog det dock inte långt tid innan hon blev vald till lagkapten till den här säsongen.
– Det känns superkul och inspirerande för mig, säger Hellström.
Vad hoppas du kunna bidra med i RIF i år?
– Så mycket energi som möjligt men även min erfarenhet och försöka komma in med mycket tempo. Jag vill peppa de unga till att utvecklas och att försöka jobba lite hårdare hela tiden. Vi har ett väldigt intressant lag och det gäller att komma med synpunkter för att utveckla de unga spelarna.

Hellström tycker att årets division 3-serie, som blir en enkelserie där alla möter varandra en gång, är svår att förutse.
– Det är ju en väldigt speciell situation och varje match kommer att bli superviktig. Vi har fem B-lag i serien och det är svårt att veta vilket lag de ställer upp med varje match. Det kan vara olika A-lagsspelare som är med varje gång. På det sättet är det knivigt, säger hon.

Den mest speciella matchen för hennes del blir dock inte i serien. Det blir cupmatchen (kvartsfinal) mot BK Kenty den 28 juni. Då ställs hon inte bara mot sitt gamla lag, men också mot sin make som är tränare i Kenty.
– Jag vill egentligen inte spela den matchen, säger hon skämtsamt innan hon fortsätter:
– Nej, men jag tror vi har en bra chans faktiskt. Det kommer ju bli speciellt och jag får väl hålla tyst där hemma den veckan så jag inte avslöjar hur vi ska spela, haha. Vi är ganska vana vid att prata mycket fotboll där hemma. 

Division 3

Lagen: Rimforsa IF, Kimstad GoIF, Lindö FF B, Linghems SK, LiU AIF FK, BK Kenty B, Lotorps IF, Mjölby FC B/Mjölby AI, Smedby AIS B, Svärtinge SK B.

Premiäromgången: LiU AIF FK – Lindö FF B (17 juni), Mjölby FC B/Mjölby AI – Rimforsa IF (17 juni), Smedby AIS B – BK Kenty B (23 juni), Kimstad GoIF – Svärtinge SK B (24 juni), Linghems SK – Lotorps IF (8 augusti). 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!