Nytt besked för lokalfotbollen – så ser planen ut

Nej, det blir inget seriespel för våra lokala lag nästa vecka. Smålands Fotbollförbund har tvingats skjuta upp seriepremiärerna till den 22–23 maj. "Det är inte aktuellt med seriestart nu i månadsskiftet", säger Mats Larlind på SmFF.

Nya datumet för lokalfotbollen: 22–23 maj.

Nya datumet för lokalfotbollen: 22–23 maj.

Foto: Arkiv.

Fotboll2021-04-23 14:54

Det var tidigare sagt att 23 april skulle bli ett avgörande datum för lokalfotbollen. Så blev det också, på sätt och vis.

Smålands Fotbollförbund hade under fredagen möte med övriga regionala fotbollförbund samt Svenska Fotbollförbundet. Där blev det snabbt klart att de planerade seriepremiärerna för distriktsserierna, som skulle varit nu i månadsskiftet mellan april och maj, får skjutas upp på grund av att restriktionerna förlängts till 17 maj. 

Bara yrkesidrottslag får tillåtelse att spela fram till dess och lagen på lägre nivå får fortsätta vänta. 

– Det är inte aktuellt med seriestart nu i månadsskiftet, eftersom man inte får spela några matcher fram till 17 maj. Det är väldigt tråkigt, förklarar Mats Larlind på Smålands Fotbollförbund. 

För att matchspel ska tillåtas innan det datumet krävs det att pandemiläget i Sverige förbättras avsevärt. Något som Mats Larlind inte ser som sannolikt. 

– Visst, allt kan ju hända och de som bestämmer har ändrat sig förut. Men de har varit stenhårda med matchstoppet tidigare och jag tror inte att de släpper på matcher innan det. Sen beror det också på hur Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollförbundet kan lobba för att tillåta matchspel, säger han.

Om restriktionerna för matchspel inte lättat fram tills dess så kommer det att spelas enkelserier, precis som förra säsongen.

– Sen får vi se vad föreningarna tycker. Om vi får klartecken för spel efter 17 maj så kommer det vara "pang boom" och eventuellt seriestart direkt. Men alla kanske inte vill och är redo att spela då. Därför ska vi nu skicka ut enkäter till föreningarna och samla in deras åsikter om det här. Vissa kanske tycker att det är lika bra att bara bestämma sig för enkelserie och göra på det sättet, även om matchspel tillåts i maj, säger Larlind. 

"Tillåts matchspel innan detta brytdatum (22–23 maj) spelas dubbelserier i alla senior och juniorserier. Säsongen förlängs då in i oktober månad. Innan SmFF tar ett slutgiltigt beslut gällande enkelmöten/dubbelmöten kommer information inhämtas dels från närliggande distrikt och genom utskick av en föreningsenkät under v.17. Därefter fattar SmFF beslut i frågan.", skriver man på sin hemsida under fredagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!