Oljekraften i stabsläge – elpriset rekordhögt

Det oljeeldade Karlshamnsverket i Blekinge har satts i beredskapsläge. Orsaken är kylan och den ansträngda kapaciteten i elnätet. Elräkningen kan bli en tusenlapp dyrare än normalt.

Dagspriset på el i oktober och november 2021.

Dagspriset på el i oktober och november 2021.

Foto: Anders Humlebo

Ekonomi2021-11-29 08:29

Elpriset i dag är det högsta hittills.

I södra Sverige, från Svealand och nedåt, kostar en kilowattimme just nu 270 öre. Även i norr är elpriset rekordhögt, cirka 240 öre per kwh. Det är snittpriset över dygnet. Under enskilda topptimmar, runt 17–18-tiden, ligger priset över fyra kronor och i norr en bit över 3:50 kronor per kwh.

Visserligen dämpas uppgången något till tisdagen, även om priserna ligger kvar på historiskt höga nivåer, 166 öre i norr och 171 öre i söder, enligt prissättningen på elbörsen Nordpool, samtidigt som kylan i norr biter sig fast med härom dagen nytt köldrekord.

Smitta från söder

Förutom kylan är det lite vind och att vattenkraften i Norrland har gått på nedsatt fart som en följd av pågående, men tillfällig isläggning av vattendammarna, som ligger bakom de skenande priserna.

En annan viktigt förklaring är som tidigare de höga elpriserna på kontinenten som smittar av sig norrut.

– I grunden är det samma orsaker som tidigare. Dyra europeiska elkostnader influerar elpriserna i Sverige. Ovan på det är det nu högre elanvändning, säger Björn Björnsson, elexpert på elhandelsbolaget Godel.

Det höga elpriset avspeglar det mer ansträngda kapacitetsläget i elnätet. Därför har Svenska Kraftnät bett Karlshamnsverket att vara redo köra i gång elproduktionen med två timmars varsel.

Närmare en tusenlapp

För hushållen får inte några enskilda extremdyra dagar jättestort genomslag på fakturan. Den absoluta merparten har sin elräkningen baserat på ett snitt över månaden.

Om förra veckans snittpris däremot skulle bestå under några veckor kan decemberfakturan bli närmare en tusenlapp dyrare än föregående månad. Baserat på en villakund som sprätter iväg 10 000 kwh per år kan det bli en kostnad på 2 800 kronor i stället för 1 900 kronor.

Fakta: Så slår dubblat elpris

Ett räkneexempel, baserat på en förbrukning på 1 000 kwh en månad, och snittpriset förra veckan jämfört med veckorna innan, södra Sverige.

Spotpris på elbörsen, 140 öre

Elpris öre/kwh inkl påslag och moms, 181,25

Nätavgift öre/kwh inkl energiskatt och moms, 100

Summa öre/kwh, 281,25

Total elkostnad, 2 813 kr.

Spotpris på elbörsen, 70 öre

Elpris för hushållet öre/kwh inkl påslag och moms, 93,75

Nätavgift öre/kwh inkl energiskatt och moms, 100

Summa öre/kWh, 193,75

Total elkostnad, 1 938 kronor

Källa: Godel

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!