Onsdagskvällarna i Djursdala är barnens höjdpunkt

Idrottande i all sin enkelhet i Djursdala. Helt utan krav annordar Djursdala SK på onsdagarna.

Många prickade korgen till slut.

Många prickade korgen till slut.

Foto: Josef Jacobson

Sport2021-07-24 10:00

En solig onsdagskväll, i en alldeles lagom sommarvärme bar det av till Djursdalas Idrottsplats. Det vankas en rolig timme för traktens barn. Jag möts av Annie Hermansson som berättar vad som kommer ske. 

– Varje onsdag under sommarveckorna kör vi aktiviteter för barn mellan fem till tolv år. 

Annie Hermansson är med i styrelsen för Djursdala SK som anordnar tillställningen efter lite administrativt arbete. 

– Vi sökte bidrag hos kommunen för aktiviteter. Det resulterade i att vi fick en aktivitetslåda. Där finns det många olika redskap som man kan göra alla möjliga aktiviteter med. 

undefined
Alla lyssnar på genomgången hur man bäst kastar freesbe.

Klockan närmar sig artonsnåret då det ska dra igång. Barn efter barn med föräldrar kommer till den lite mer slitna fotbollsplanen bredvid den Djursdalas hemmaplan.

Ikväll står freesbe på menyn. Annie presenterar kvällens lekledare som freesbeexpert. Själv kallar han sig för hobbyexpert. Det är närmare bestämt freesbegolf som gäller. Något som är nytt för alla. De flesta har aldrig kastat en freesbe framgår det under handuppräckningen. 

Efter en genomgång då alla sitter lugnt och fint i en ring och lyssnar på instruktionerna väntar kastning. Alla ställer sig på ett rakt led liksom vid vaktavlösning. En efter en kastar, allt från minstingen Tore till mormor Hermansson. 

undefined
Det kastas freesbe med entusiasm.

Alla kastar entusiastiskt gång efter gång. När jag frågar om onsdagsaktiviteterna är det roligaste som händer under sommarlovet rungar ett ja bland barnen.

Varje vecka är det en uppstyrd aktivitet. Men vad som är roligast kommer det olika bud: fotboll, käpphästhoppning och matchspel är bara några av grejerna. 

undefined
Kanske finns där en Emil Forsberg?
undefined
Ellen och Filippa hoppar över hinder efter hinder.

Annie poängterar att man får göra exakt vad man vill. När freesbeen gått in på lite mer seriös nivå med kast på hål i solnedgången överger några freesben på marken för att hoppa käpphäst över hinder. Andra spelar fotboll och leker att de är Emil Forsberg. EM-hjälten som vi ändå får kalla honom.

undefined
Träffar jag?

Vid andra änden av planen fortsätter det kastas. Jag står och plåtar övningarna och rätt som det är får jag ducka. En freesbe går rätt över mitt huvud. Det blir ett stort sökpådrag efter den freesbe som kunde skadat sportens utsände och gjort detta till en blåljusartikel istället för ett reportage.

undefined
Sökinsatsen efter freesben som kunde skadat reportern allvarligt.

Ellen och Filippa är två av deltagarna. Filippa debuterar och Ellen försöker men entusiasm få henne och komma nästa vecka igen.Men de båda kan enas om en sak. Onsdagskvällarna är en höjdpunkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!