Orädda rävar stryker omkring: Har tagit katter

Kringstrykande rävar har blivit ett problem i Virserum. Minst två katter har fått sätta livet till och en tredje klarade sig, men fick föras till veterinär.

Rävar som stryker omkring i Virserum har kommit att bli ett problem. Flera katter har blivit attackerade och det finns en rädsla för att de ska sprida sjukdomar, exempelvis bandmask till hundar.

Rävar som stryker omkring i Virserum har kommit att bli ett problem. Flera katter har blivit attackerade och det finns en rädsla för att de ska sprida sjukdomar, exempelvis bandmask till hundar.

Foto: Privat

Virserum2021-01-09 18:00

Det berättar Linda Serrander som bor i ett villakvarter när ishallen.

– De här rävarna är totalt orädda av sig, säger Linda Serrander.

– Vid ett tillfälle hade vi en räv som kom upp på vår trappa och låg på dörrmattan, fortsätter hon.

Och när de kom ut för att titta på den kunde de gå riktigt nära utan att den brydde sig nämnvärt.

undefined
Kanske är det så många som fyra orädda rävar som smyger omkring i Virserum. Men hos Linda Serrandrer har det som mest varit två på en gång.

– Jag har också en hund, säger Linda Serrander, och den blir som tokig när rävarna kommer. Men de bryr sig inte om det heller.

Vid ett annat tillfälle var det en räv som genade genom trädgården och den hade något stort svart i munnen. Någon form av byte.

– Min dotter såg att bytet hade svans, säger Linda Serrander, som tror att det var en katt som råkat illa ut.

– Jag försökte springa efter räven och få den att släppa bytet, säger hon vidare, men den lyckades hålla fast det. Då insåg jag att det är riktiga rovdjur det handlar om. Som mest har jag haft två rävar på tomten samtidigt.

De här rävarna har blivit en riktig snackis på sociala medier. Inläggen haglar, och det visar sig att rävarna smyger runt i snart sagt hela den södra delen av samhället.

– Jag tycker om djur, och rävarna är vackra, jättesöta. Men de ska inte smyga omkring inpå knuten så här, säger Linda Serrander.

Både kommunen och länsstyrelsen är inkopplad, men det visar sig vara ganska komplicerat att bli av med rävarna. Det är många regler som måste följas.

– Kan man inte se om de har skabb kan de inte skjutas direkt, säger Linda Serrander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!