Nu hettar det till: Så blir helgens väder

Till helgen väntar en riktig värmebölja och med den ökar också brandrisken i vårt område.

Ett svalkande dopp kan bli nödvändigt under helgens varma väder.

Ett svalkande dopp kan bli nödvändigt under helgens varma väder.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vimmerby2021-06-17 09:00

– Under onsdagen låg temperaturen runt 20 grader, men på torsdagmorgonen kommer varmare luft in och temperaturen kommer att stiga till runt 25 grader, berättar Lisa Dahlström, meteorolog på SMHI. 

– Ytterligare varmluft kommer in under fredag och lördag och då blir det riktigt varmt med temperaturer runt 30-graderstrecket. Brandrisken kommer att öka i samband med det torra och varma vädret, säger hon. 

På söndag blir det lite svalare än på fredag och lördag, men temperaturen ser ut att ändå hålla sig runt 30 grader. 

De senaste dagarna har det varit blåsigt och det ser ut att hålla i sig i form av vindbyar.

– Under torsdagen så kommer det vara friska vindbyar under dagen. Tittar man framåt så kommer det fortsatt vara ganska byigt på dagarna och lite lugnare på natten och morgonen, säger Lisa Dahlström. 

Jörgen Svensson, räddningschef i Vimmerby kommun säger:

– Det råder redan eldningsförbud och frågar du mig kommer jag inte tända grillen i helgen. Men, vill man grilla måste glöden övervakas och vattenslang och brandsläckare ska finnas inom räckhåll. Det absolut viktigaste är att försäkra sig om att det är släckt efteråt. 

Kombinationen vindbyar och torka gör att man behöver vara försiktig med allt som ger gnistbildning, till exempel gräsklippning på en stenig tomt. 

– Branden fördubblar sig för varje minut. Brinner det på en kvadratmeter har elden nästa minut vuxit sig till två och därefter till fyra och tills vi är på plats har den hunnit sprida sig rejält, förklarar Jörgen Svensson.

I helgen blir det varmt i Vimmerby och Hultsfreds kommuner.
I helgen blir det varmt i Vimmerby och Hultsfreds kommuner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!