Ordföranden efter uttåget: "Jag blir tom faktiskt"

Ännu ett år utan guld för Dackarna. Den här gången blev det inte ens någon final. Ordföranden Tomas Karlsson grämer sig efter uttåget mot Indianerna – för att klubben inte plockade in vare sig Maciej Janowski eller Patryk Dudek. "Det hade behövts", säger han.

Dackarnas ordförande Tomas Karlsson medger att klubben borde plockat in minst en till polack.

Dackarnas ordförande Tomas Karlsson medger att klubben borde plockat in minst en till polack.

Foto: Arkiv

Speedway2020-09-24 09:00

Det sista heatet har inte ens körts i Målilla under onsdagen. Dackarna är redan ute. Indianerna är i semifinal. 

Tomas Karlsson, ordförande i Dackarna, står utanför VIP-läktaren och är nedstämd.

– Jag blir tom faktiskt. Jag vet inte vad felet är när det väl ska till. Egentligen ska det här laget räcka men ser vi till hur det ser ut idag så är de inte tillräckligt bra. Jag vet inte vad som är fel, suckar han. 

Inför kvartsfinalen mot Indianerna förväntade sig nog de flesta att Dackarna skulle plocka in Maciej Janowski och Patryk Dudek, eller åtminstone en av dem. Storstjärnor som hade förstärkt laget. Istället blev det "bara" Pawel Przedpelski. Tomas Karlsson är säker på att utgången hade blivit en annan om Janowski eller Dudek var med. 

– Ja, givetvis hade det blivit annorlunda med dem. Sen var det nog aldrig aktuellt att vi skulle plocka in båda två samtidigt, förutom i möjligtvis en final. Vi har ett coronaår och har inte hur mycket pengar som helst, säger han och fortsätter:

– Vi gjorde väl en missbedömning och trodde att det här laget vi hade skulle räcka till mot Indianerna. 

Så det var inte omöjligt att få hit någon av Janowski eller Dudek till kvartsfinalen?

– Vi hade fått hit någon av dem om vi hade tjatat lite. Men jag tror att "PK" (Peter Karlsson, lagledare i Dackarna) tänkte att eftersom de (Dudek och Janowski) inte hade kunnat köra semifinalen, så tyckte han att det var fel att plocka bort Joel Kling i kvarten och låta honom köra i semin igen.

Han förklarar hur läget såg ut med de två polska stjärnorna vid en eventuell semifinal för Dackarna.

– Dudek kör i polska landslaget på tisdag och Torun på fredag, så han var inte tillgänglig för en semifinal. Janowski hade vi kanske kunnat få upp till tisdagen. Men när vi ser resultatet nu så är det inte svårt med facit i hand att säga att "vi skulle gjort det". Så är det, men "PK" gjorde bedömningen att det här skulle räcka till. Visst känns det surt nu att vi inte tog upp minst en av dem, för det hade behövts, säger han och drar en ny, djup suck. 

Dackarna får fortsätta vänta på det där SM-guldet, som man senast la sina händer på år 2007.

– Vi kan inte prestera när det gäller. Bevisligen så såg vi redan igår, när vi hade mycket strul, att någonting låser sig för förartruppen vi har när det blir slutspel. 

Ser du det här året som ett misslyckande för Dackarna?

– Misslyckande är det väl inte, speciellt med tanke på att vi inte ens visste om vi skulle kunna genomföra en säsong. Men ju längre resan gick så sa vi att "fan, vi ska vara med och köra om guldet". På så sätt kan man se det som ett misslyckande.

– Det positiva med säsongen är att en hel del svenskar fått chansen att köra i år. Så visst, för stunden är det nattsvart, men när det lagt sig så kan vi ta med oss något positivt.

Nu är frågan hur Dackarna kommer att se ut nästa säsong. Lagledaren Peter "PK" Karlsson har flaggat för att han kan lämna och att hans framtid är osäker.

Hur ser du på "PK:s" framtid i klubben?

– Man får ju summera allt och man kan inte bara skylla allt på "PK". Givetvis får vi diskutera med honom men vi har inte vetat vad som händer med laget och hur det blir med coronan. Det vi från Dackarnas sida vill är att man flyttar fram deadline för när trupperna ska vara färdiga, så de inte behöver vara färdiga förrän i februari. Då hinner vi se vad vi har för sponsorer och hur vi ska bygga lag, säger Karlsson, som också är självkritisk:

– Det vi kanske är dåliga på är att hitta förare som är skickliga när det väl blir slutspel. Det verkar ju så. Vi har gjort våra sämsta matcher i finalerna och nu gör vi vår sämsta match i kvartsfinalen. Vi får rannsaka oss själva.

Han fortsätter:

– Det jag inte vill ska fortsätta i klubben är att vi gör misslyckade matcher hela tiden. Även om det känns jävligt så förlorar jag hellre en final med två-fyra poäng än att man redan har förlorat mötet i den första matchen som vi gjorde i tisdags och i våra föregående finaler. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!