Örebros läkare: Rutinerna har inte följts

De tidigare illamående Örebrospelarna är friska, tränar för fullt och testas inte för covid-19. Samtidigt medger den allsvenska klubbens läkare Ulf Nordström att fel begicks i bortamatchen mot Sirius. –Rutinerna finns ju, men de har inte följts, säger han.

Flera spelare i Örebro mådde illa, och bedöms ha varit matförgiftade, i söndagens 1–2-förlust borta mot Sirius.

Flera spelare i Örebro mådde illa, och bedöms ha varit matförgiftade, i söndagens 1–2-förlust borta mot Sirius.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2020-07-07 11:00

Ulf Nordström befann sig inte på plats på Studenternas IP i Uppsala i söndags när fem, sex Örebrospelare började må illa, och vissa kräktes, i samband med uppvärmningen inför den allsvenska matchen mot Sirius.

Sedan länge har det varit vedertaget att det gästande lagets läkare inte alltid åker med på bortamatcherna eftersom många har andra uppdrag vid sidan av fotbollen. Då faller det medicinska ansvaret, för båda lagen, på hemmalagets klubbläkare.

Under coronapandemin har klubbläkarens roll blivit extra viktig i den medicinska bedömningen av spelare före match. Men i helgen fick Sirius klubbläkare Jakob Johansson aldrig informationen om Örebrospelarnas hastiga iinsjuknande, något som Nordström är kritisk till.

Misstänker matförgiftning

– Oavsett vilket lag det är, i det här fallet oss, måste man reagera och ta kontakt med ansvarig läkare, säger Ulf Nordström.

TT: Kommer ni ändra några rutiner?

– Rutinerna finns ju, men de har inte följts. Inom ledningen måste man vara observant när det blir sådana här situationer. Då måste man ta kontakt med ansvarig läkare som får göra en medicinsk bedömning vad det här rör sig om.

TT: Hur mår spelarna i dag?

– Enligt de rapporter jag har fått mådde de bra redan i går (måndag), mår bra i dag (tisdag) och tränar för fullt.

"Djupt beklagligt"

Nordström vill inte berätta vilka spelare det handlar om, men säger att de är uttagningsbara till söndagens hemmamatch mot Varberg.

I ett uttalande på sin webbplats är Örebro, som misstänker att spelarna drabbades av matförgiftning hemma i Örebro i söndags, självkritiska till sitt eget agerande.

"Först och främst tar vi vårt fulla ansvar för att vi missat att hantera delar i den kedja som finns för att säkerställa att vi tillsammans med fotbollsfamiljen ska minimera risken för smittspridning i en svår samhällssituation. Det är något vi naturligtvis ser som djupt beklagligt", skriver ÖSK och poängterar att ingen spelare eller ledare hade symptom på sjukdom före avresan till Uppsala.

Friskt i Sirius

De Örebrospelare som mådde illa, kräktes och spelade mot Sirius kommer inte att testas för covid-19. Ett av symptomen för infektionssjukdomen är illamående, men spelarna anses nu vara friska.

– Samtliga mår bra, är feberfria och uppvisar inga som helst symptom. Då är de i arbete, säger Ulf Nordström.

Även i Sirius mår spelarna bra.

"Läget lugnt i Sirius. Ingen som mig veterligen insjuknat sedan i söndags", skriver Sirius läkare Jakob Johansson i ett sms till TT.

Efter helgens händelse har Svensk elitfotbolls disciplinutskott upprättat en anmälan mot Örebro som riskerar straff i form av en erinran, en varning eller böter. Allsvenska konkurrenten Hammarby har tidigare fått en erinran sedan klubbens delägare Zlatan Ibrahimovic besökt omklädningsgrummet i samband med hemmamatchen mot Östersund (2–0) i mitten av juni.

Fakta: Fotbollens smittregler

I maj fastställde intresseorganisationen Svensk elitfotboll ett omfattande regelverk för hur allsvensk fotboll ska bedrivas under coronapandemin. Nedan följer fem viktiga punkter, regelverket kan ses i sin helhet här.

+ Klubbläkarens viktiga roll

Hemmalagets läkare tar emot och granskar på matchdagen självskattningsformulär som fyllts i av spelare, ledare och matchfunktionärer. Läkaren godkänner vilka som är behöriga att anlända och vistas på arenan. Samma procedur genomför bortalagets läkare som sedan rapporterar till hemmalagets läkare, som i sin roll som matchläkare fastställer vilka spelare och ledare som är behöriga att delta i matchen.

+ Ankomst till arenan

Separat ankomst för lagen, med en tidsintervall på minst 15 minuter. Säkerhetsavstånd på två meter hålls.

+ Områden med begränsad tillgång

Gäller uppvärmningsytor, avbytarbänkar, ytor för behandling av skadade spelare, bårpersonal och första hjälpen, avgränsade områden för lagen samt matchfunktionärer vid ankomst och hemfärd, endast ett område för inpassering för övrigt behöriga, ledningsrum med tillhörande säkerhetsfunktioner, tv-produktion, pressrum, intervju- och mixed zone för journalister och fotografer.

+ Sanitära riktlinjer

Toaletter städas noggrant inför varje match och ska som minimum innehålla tvål eller handsprit, möten hålls i väl tilltagna rum där säkerhetsavstånd på två meter kan hållas, ingen lineup, inga maskotar eller eskorter, ingen lagfotografering, inga handhälsningar.

+ Transporter

Ledare, spelare och funktionärer rekommenderas att transporteras individuellt direkt till och från arenan, helst med eget transportmedel, annars rekommenderas resa med halvfulla bussar med en person på varje dubbelsits och om möjligt på varannan rad. Flyg kommer bara att bli aktuellt i ett fåtal fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om