Överklagar beslutet om vindkraften

De fyra partierna (M), (MP), (V) och (KD) har överklagat beslutet om vindkraftverket till förvaltningsrätten. De menar att beslutet inte har tagits på rätt grunder.

Christer Segerstéen (M), Lena Käcker Johansson (KD) och Erik Andersson (MP) hoppas att beslutet ska tas upp igen.

Christer Segerstéen (M), Lena Käcker Johansson (KD) och Erik Andersson (MP) hoppas att beslutet ska tas upp igen.

Foto: Märta Svensson

Kinda kommun2020-07-09 16:30

Den 15 juli användes kommunens veto till att säga nej till en etablering av vindkraftverk i Horn och Hycklinge. På fullmäktige när beslutet skulle tas var inte alla ledarmöten var inte på plats.

Miljöparitet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet överklagade för att de tycker inte att det har gått rätt till. De menar att kommunfullmäktige skulle kunna skjuta upp beslutet eller sett till att alla är med fast digitalt.

Christer Segerstéen (M) menar att det finns tre skäl som de bygger sin överklagan på. Kommunfullmäktige har beslutat att ledamöterna ska reducera från 35 till 23 ledamöter. Det gällde bara fram till och med maj.

– Det var en dialog hur de skulle fortsätta där KD sa nej och då var det inte konsensus och det måste det vara för att kunna gå ner i antalet ledamöten, säger Christer Segerstéen.

Det andra skälet var att man skulle få delta på distans. Den 15 april 2020 beslutade kommunfullmäktige att det ledamöter får delta på distans om de har ljud- och bildöverföring i realtid.

Anders Ljung (C) menar att de inte kan lösa det digitalt i dagsläget i Kinda.

Finns det inte kommersiella lösningar på det tekniska problemet?

– Vi har inte den tekniska lösningen på plats, säger Anders Ljung.

Det tredje skälet är att starttiden på kommunfullmäktige var flyttat med en timme.

– Det är anmärkningsvärt, det är som man vill hindra ledamöter från att delta, säger Lena Johansson Käcker (KD).

Anders Ljung menar att de bytte tid för att hinna alla punkter som skulle med.

– Veckan innan kommunfullmäktige så mailade jag till Lars Karlsson, Conny Forsberg och till Anders Ljung att vi i Miljöpartiet kan inte komma på grund av coronaviruset. Jag tänkte att man kunde skjuta upp ärendet till september. Jag fick inget svar från någon. Uppenbarligen ville de ta beslutet då, säger Claes Brandén, (MP).

Anders Ljung menar att MP hade en möjlighet att vara där genom en ersättare från länsstyrelsen. 

Vad är er förhoppning nu?

– Vi hoppas att förvaltningsdomstolen finner att det här är oacceptabelt. Vi hoppas att vi får rätt och att de måste ta om den här frågan. Jag har svårt att se att det skulle kunna bli något annat utfall än att de upphäver beslutet, säger Lena Käcker Johansson.

– Man har inte respekterat valresultatet i Kinda. Med hänsyn till det skulle beslutet varit något annat, säger Erik Andersson (V). 

Överklagan har nu tagits emot av förvaltningsrätten.
Överklagan har nu tagits emot av förvaltningsrätten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!