Pandemin avbröt – nu ska Labbé bli doktor

Tanken var att disputera sin doktorsavhandling i början av det här året, men en pandemi kom emellan för smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin. Här berättar hon om planerna för framtiden och om året som gått.

"Det kom en pandemi emellan, men jag känner att jag gärna vill gå i mål med min avhandling." säger Lisa Labbé Sandelin som haft ett intensivt år på jobbet.

"Det kom en pandemi emellan, men jag känner att jag gärna vill gå i mål med min avhandling." säger Lisa Labbé Sandelin som haft ett intensivt år på jobbet.

Foto: Sofie Olsson/Jenny Lindhammar/Region Kalmar Län

Vimmerby2021-05-12 06:00

– Jag har arbetat på en doktorsavhandling om ovanliga fästingburna infektioner i många år på deltid. Jag känner att jag vill gå i mål med den nu och det ska jag göra i höst, berättar Lisa Labbé Sandelin.

Att ta en paus från jobbet som smittskyddsläkare tror hon kan vara nyttigt. Men det är framförallt för att bli klar med avhandlingen som hon tar tjänstledigt. 

– Ibland behöver man komma ifrån och se saker från ett annat perspektiv. Jag behöver en paus också, jag har jobbat väldigt intensivt. Men det primära är att jag vill bli klar eftersom jag har hållit på länge och samlat in patientdata som behövs sammanställas. Väntar man för länge rinner det ut i sanden.

Att kunna få fokusera på en sak i taget tycker hon ska bli skönt.

– Det som varit en utmaning under året är att det har varit så många bollar i luften. Nu blir det ett annat sätt att jobba på.

Hon tittar tillbaka på ett år som inte varit något annat likt.

– Det har varit extremt på många sätt. 

undefined
"Det kom en pandemi emellan, men jag känner att jag gärna vill gå i mål med min avhandling." säger Lisa Labbé Sandelin som haft ett intensivt år på jobbet.

Hon berättar ett minne från förra årets sportlov.

– Vi hade varit norrut och åkt skidor och satt på tåget på väg hem. Jag minns så tydligt att jag tänkte att jag åkte från ett liv och kom tillbaka till ett annat, både på jobbet och hemma. Jag insåg där att det inte blir sig likt under lång tid, exakt hur omvälvande det skulle bli visste jag inte då, men på tåget hem så kände jag att jag kommer hem till nåt annat än det jag lämnade. 

Lisa Labbé Sandelin har blivit ett välkänt ansikte för många under året med pandemin. Men hon har inte märkt så mycket av att hon blivit en än mer offentlig person än tidigare.

– Det lustiga är att det har inte märkts så jättetydligt i och med att man inte träffar folk. Jag rör mig mellan att lämna barnen på skola och förskola och lokala mataffären. Jag rör mig i så små cirklar så jag träffar inte så mycket folk. Hade vanliga livet fortgått så hade det nog varit tydligare att jag hade varit igenkänd.

Vad har du för planer för framtiden, efter att du har disputerat?

– Jag tänker att jag är tillbaka på smittskyddet, jag tycker det är ett roligt och stimulerande jobb. 

På frågan om huruvida hon är sugen på att bli stadsepidemiolog i framtiden svarar hon så här:

– I dagsläget är jag väldigt nöjd där jag är. Jag har också rätt små barn, så vi skulle inte vilja flytta någonstans. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!