Pengaregn över Kisas föreningsliv: "Viktigt tillskott"

En upprustad ridanläggning, golfutrustning åt barn och nya luftgevär. Det är några satsningar som möjliggörs när kommunen delar ut 250 000 kronor till Kisas föreningsliv.

Åke Johansson, Sven-Elis Johansson och Helen Bizzotto, vid Kinda Golfklubb, Kisa skyttegille respektive Kinda ridklubb, är några av de som får ta del av årets fondbidrag.

Åke Johansson, Sven-Elis Johansson och Helen Bizzotto, vid Kinda Golfklubb, Kisa skyttegille respektive Kinda ridklubb, är några av de som får ta del av årets fondbidrag.

Foto: Martina Gradian/Dennis Petersson/Max Elofsson

Kisa2021-05-10 13:12

Kommunstyrelsen delar årligen ut pengar från den så kallade Birgersonska stipendiefonden. Enligt fondens stadgar ska bidragen användas till sånt som gagnar Kisa samhälle, i första hand i form av barn- och ungdomsverksamhet inom kultur- och fritidsområdet. Förra året var det 17 föreningar som fick dela på en kvarts miljon kronor. I år är de 15 till antalet och Kinda ridklubb, med sin verksamhet i närheten av Pinnarp, är en av föreningar som får störst bidrag – nämligen 39 000 kronor.

undefined
2020 och 2021 delas 250 000 kronor ut från den så kallade Birgersonska stipendiefonden. Under 2019 delades det ut nästan 100 000 kronor till.

– Det är ett viktigt tillskott för klubben och gör att vi kan genomföra projekt som vi egentligen inte har råd med. Alla typer av bidrag gör att vi har det lättare att fortsatt hålla en god kvalité på vår anläggning, förklarar föreningens Staffan Lindh och fortsätter:

– Vi har tänkt att rusta upp foderkammaren, byta port på vårt spånskjul och byta till mer energisnål belysning i stallet. Allt som allt räknar vi med att det ska kosta omkring 75 000 kronor, så vi får såklart gå in med lite egna pengar också.

Ridskolechefen Helen Bizzotto berättar att klubben i dagsläget har 120 medlemmar och ungefär 75 personer som rider varje vecka.

– Coronapandemin har faktiskt inneburit en viss ökning. Det verkar överlag som att folk söker sig till såna här ställen i större utsträckning. Det mesta av vår verksamhet är ju utomhus så vi har kunnat hålla oss inom ramen för restriktionerna, säger hon.

undefined
Intresset för Kinda Golfklubbs barn- och ungdomsträning har enligt kassören Åke Johansson ökat. Nu vill föreningen köpa in utrustning som deltagarna ska kunna låna.

En annan förening som får ta del av fondutdelningen är ridklubbens granne Kinda Golfklubb. Kassören Åke Johansson berättar att det beviljade bidraget på 17 000 kronor kommer att användas för att förbättra klubbens barn- och ungdomsträningar.

– Under förra året hade vi nästa 25 barn som deltog i sommarträningen vilket var en jätteökning i jämfört med året innan. Vi har tänkt att vi ska använda en del av bidraget för att köpa in lite mer utrustning så att alla barn inte behöver skaffa så mycket egna klubbor när de börjar. Vi hade tänkt att träningarna skulle vara igång vid det här laget men allt är ju så osäkert på grund av pandemin, berättar han.

Andra föreningar som får del av bidraget är bland annat följande:

Kisa skyttegille, 25 000 kronor.

Kisa bollklubb, 39 000 kronor.

Somaliska samhällsutvecklingsföreningen, 12 000 kronor.

Kisa scoutkår, 39 000 kronor.

Kinda-Ydre FUB, 5 000 kronor.

Internationella kvinnoföreningen, 15 000 kronor.

Karta: Kinda Ridklubb
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!