Peter Fjällgård (V) kritiserar lättad familjekarantän

Under tisdagen beslutades att familjekarantän för symtomfria sänks till fem dagar. Peter Fjällgård (V) tror det kan ge negativa konsekvenser.

På arbetet är de fullt utrustade, berättar Peter Fjällgård.

På arbetet är de fullt utrustade, berättar Peter Fjällgård.

Foto: Privat

Vimmerby2022-01-20 20:00

Familjemedlemmar till en covid-smittad kan återgå till arbete efter fem dagar om de är symtomfria. Personal inom samhällsviktiga verksamheter kan återgå till arbete vid behov, även om en familjemedlem är sjuk.

– Tänk du är den i familjen som inte har symtom och så går du till jobbet och smittar kollegor, säger Peter Fjällgård.

Han arbetar inom LSS-omsorgen och menar att deras arbetssituation var ansträngd före pandemin med allmän personalbrist – nu menar han att all omsorgspersonal i Vimmerby "tänjer sig till det oändliga".

"Om någon går till jobbet utan symptom och smittar fem som får symptom uppstår då skada eller vinst i bemanning?", skriver han på sociala medier.

undefined
På arbetet är de fullt utrustade, berättar Peter Fjällgård.

– Det vore en annan sak om personen arbetar inom industri där personen tar sin egna bil till jobbet, sätter sig vid sin maskin och jobbar för att sedan åka hem utan att träffa andra. Men tänk om vårdpersonal eller exempelvis ingripande polis smittar.

Han lyfter CDCs (amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten) studie som publicerades i den vetenskapliga tidskriften JAMA i januari 2021. Där uppges att upp till 59 procent av smittan kan komma från personer med dold smitta.

undefined
Peter Fjällgård (V) är oroad för att nya regler kring familjekarantän kan ge negativa konsekvenser, framförallt för personal som arbetar inom sjukvården och omsorgen.

Vid frågan om hur samhällsviktiga verksamheter bäst ska kunna hållas igång i dagsläget gäller det att prioritera att dem får testa sig.

– Vi måste väga fall för fall och titta på alla delar. Jag anser att det är en helt annan sak för dem som inte har arbetskollegor och då är det mer till att köra på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!