Pionjären från Vimmeby: "Det är verkligen på tiden"

Nyligen utnämndes Lotta Finstorp till Landshövding i Norrbotten. Hon blir första kvinna på posten i länet och är född och uppvuxen i Vimmerby.

Lotta Finstorp har varit riksdagsledamot för Moderaterna sedan 2010.

Lotta Finstorp har varit riksdagsledamot för Moderaterna sedan 2010.

Foto: Fredrik Wennerlund

Vimmerby2021-01-23 06:00

När regeringen i dagarna utsåg en ny Landshövding i Norrbottens län föll valet på Lotta Finstorp som varit riksdagsledamot för moderaterna sedan 2010.

– Jag hade tidigare nämnt till min gruppledare att jag skulle vara intresserad om ett uppdrag som Landshövding dök upp. Jag fick frågan i oktober och det blev klart i dagarna. Det var verkligen på tiden att Norrbotten får sin första kvinnliga landshövding, men jag vill ändå vara noga med att poängtera att jag utsetts för min kompetens i första hand, säger Lotta Finstorp.

Vad som inte är så känt är att hon är född och uppvuxen i Vimmerby. På den tiden hette hon Lotta Jonsson.

– Jag har många fina minnen från min tid i Vimmerby på 1960- och 1970-talet. Jag och min syster var riktiga hästtjejer och spenderade mycket tid på Borgs Ridcenter och jag har kontakt fortfarande med vänner från den tiden. Jag har även en del släktingar kvar i trakten och följer med intresse vad som händer i bygden, säger Lotta Finstorp.

Hennes politiska intresse väcktes under gymnasietiden i Hultsfred.

– Jag var med och drog igång ett moderat ungdomsförbund på skolan med tre andra vänner. Det var ju väldigt mycket vänstervindar som gällde på den tiden i samhället, men vi gick mot strömmen och lyckades skapa lite intresse genom att anordna aktiviteter som disco till exempel.

Efter studenten flyttade familjen till Södermanland och köpte en gård. Lotta Finstorp utbildade sig till socionom och började jobba.

– Jag började som skolkurator, men har sedan mest varit verksam inom det sociala i kommunen där jag jobbat med barnavårdsutredningar.

1991 återupptog hon sitt politiska intresse.

– Det var i samband med att det blev regeringsskifte i landet och även borgerligt styre i Flens kommun. Jag jobbade mig upp i politiken genom åren och blev kommunalråd i Flens kommun innan jag bytte till landstingspolitiken och blev oppositionsråd i Södermanland.

2010 valdes hon in i riksdagen och har fram tills nu bland annat varit andre vice ordförande i kulturutskottet. I dagarna lämnar hon sin post för att bli Landshövding i Norrbotten fram till 2024.

– Jag och min man flyttar upp till Luleå snart. Vi har bott på landet länge så det blir en omställning att bo i en stor stad. Jag ser fram emot att vara regerings förlängda arm i området även om det kommer bli en utmaning i början när man inte kan komma ut och träffa folk.

Lotta Finstorp som är född och uppvuxen i Vimmerby har blivit utnämnd till Landshövding i Norrbotten, och blir först kvinna på posten i länet.
Lotta Finstorp som är född och uppvuxen i Vimmerby har blivit utnämnd till Landshövding i Norrbotten, och blir först kvinna på posten i länet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!