Planerat cirkuscafé trotsar motgångarna – blir mobilt

De hade planerat för café i egna trädgården, men ett överklagat bygglov tvingade paret att tänka nytt. Nu blir det café på hjul.

Efter motgången var paret snabbt på banan igen med en ny idé. "Vi är inte sådana som grottar ner oss, det är livet för kort för."

Efter motgången var paret snabbt på banan igen med en ny idé. "Vi är inte sådana som grottar ner oss, det är livet för kort för."

Foto: Linda Jonzon

Mariannelund2021-06-17 10:00
undefined
Jörgen Wolle och Helén Lindqvist vid cafévagnen som ska rulla runt till olika platser i Mariannelund i sommar.

Bara ett par veckor efter beskedet att deras bygglov överklagats är Helén Lindqvist och Jörgen Wolle i full gång med förberedelserna till den nya café-idén.

– Vi tänkte att det skulle vara roligt att öppna upp vår trädgård för andra. Så kom överklagandet och i en vecka var vi lite deppiga. Men sen så, säger Helén och tittar på Jörgen. De ger varandra en high five.

– Vi är inte kända för att ge upp, säger Helén och sambon Jörgen fyller skämtsamt i:

– Vi vet inte bättre.

En kraftig idéstormning resulterade i ”Kanaljen på besök”, som innebär att de bygger om husvagnen till en foodtruck och ska turnera runt på olika platser i Mariannelund. Caféet kommer ha öppet på lördagar hela sommaren. 

undefined
Efter motgången var paret snabbt på banan igen med en ny idé. "Vi är inte sådana som grottar ner oss, det är livet för kort för."

– Vi kommer stå på privatägda områden och verksamhet som finns på platsen kommer också vara tillgänglig när vi är där, berättar Jörgen.

De sitter i en knallröd cafémöbel utanför den mintgrönt nymålade husvagnen. Det bjuds på lemonad och de rosavitrandiga petuniorna i krukan bredvid för tankarna till böljande cirkustält. Husvagnen fanns redan, och tanken var att använda den som stationär serveringsvagn i trädgården. Men nu renoveras den alltså efter de nya behoven.

– Det är en del att tänka på, som kyl och frys, hur många hamburgare vi får plats med och hur många vi behöver, säger Jörgen som framförallt jobbar med det praktiska.

De drivs av ett stort intresse för människor, gillar att jobba med hela koncept och känner sig båda hemma i det lite busiga cirkustemat som de tagit fram.

– Det här blir också ett sätt att korsa åldersgränserna. Det förväntas inte att en 55-åring och en 57-åring ska göra sånt. Men man når både barn och gamla genom skoj och bus om man är sig själv och gör det med hjärtat, menar Helén.

undefined
Helén Lindqvist beskriver sig som en person med mycket humor. "Och Jörgen har en inneboende clown som inte är svår att locka fram," avslöjar hon.

En annan viktig ingrediens i parets företagarfilosofi är samarbete, vilket märks inte minst i menyn.

– Vi kommer ha en del hemlagat, mat och bakverk, och hoppas kunna använda lokalproducerade varor så långt det är möjligt. 

Tillsammans med det lokala bageriet har de tagit fram ett specialutbud för caféet, vid sidan om klassiskt lokaltillverkat godis.

Premiären den 19 juni kommer vara vid Julles Mekaniska verkstad.

undefined
Jörgen och Helén känner sig båda hemma i det lite busiga cirkustemat som de tagit fram, och som avslöjas till och med i blomvalet.

Vad är er största oro inför öppnandet?

– Vi tror att det här konceptet är intressant, men man vet ju aldrig när man startar något nytt, säger Helen och fortsätter: 

– Lite premiärnerver har vi ju såklart, och tidspress. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!